Nytt

Slik forgår ytringsfriheten: En kroeier i Umeå er i to år terrorisert av dyreaktivister. Det som fikk det til å tippe over var en brannbombe utenfor boligen med beskjed om at den ville komme gjennom vinduet hvis han ikke stengte kroen. Det har han nå gjort.

Det er ikke bare Muhammed-tegninger som berører ytringsfriheten. Der noen med vold og trusler kan stoppe munnen på andre, taper ytringsfriheten. Det å drive næringsvirksomhet er i høy grad en del av ytringsfriheten. Det handler om retten til det personlige valg, til normal samfunnsgavnlig aktivitet. At noen kan true et annet menneske til å oppgi sitt levebrød er en meget alvorlig handling, for den berørte og for samfunnet.

Historien fra Umeå figurer som en liten notis. Dermed signaliserer mediene at dette er noe man skal akseptere. Det reduseres til et polisiært spørsmål. Men dette handler om noe langt mer.

För två år sedan öppnade Michael Hansen sin restaurang på Umedalen i Umeå, men nu tvingar skadegörelse och hot honom att göra sig av med rörelsen. Han tror själv att trakasserierna har att göra med att han förra hösten grillade en hel oxe, något som inte sågs med blida ögon från djurrättsaktivisthåll.
Michael Hansen
Michael Hansen har drivit barbeque-restaurangen Garaget i två år och under den tiden har han utsatts för skadegörese åtta gånger. Det har varit lim i låsen, krossade fönster och klotter på entrédörren.
Anledningen tror han är att han förra hösten grillade en hel oxe, eftersom djurrättsaktivister som tagit på sig en del av skadegörelsen angett det som orsak. Men det var inte skadegörelsen som fick honom att ge upp. Den utlösande faktorn var när han en morgon upptäckte en brandbomb utanför sitt hem, med texten «stänger du inte så hamnar den här genom sovrumsfönstret».
– Så här ska det inte behöva vara, tycker han och väljer att sluta driva restaurangen som får en ny ägare till hösten. Det är inte första gången sånt här händer i Umeå. Det har även hänt tidigare att restauarangägare i Umeå valt att sluta sin verksamhet, efter hot från djurrättsaktivister.
– Vi följer den här brottsligheten hela tiden, men det är inte säkert att vi är på plats vid Garaget just när det händer.)

Folk reagerte kraftig på at kroeieren ble truet til å stenge.

Beskedet om att restaurang Garaget tvingas stänga har lett till en folkstorm. Nu uppmanar landshövdingen och Umeås ledande politiker folk att tipsa polisen.
– Polisen måste agera kraftfullt, säger landshövdingen Chris Heister
Han har själv besökt restaurangen och sett skadegörelsen. Hon förstår att krögaren till slut ger upp.
– När hoten även riktar sig mot familjen orkar man till slut inte längre. Nu är det viktigt att polisen agerar kraftfullt och får tag i de som gjort detta. Brottet är grovt. Gärningsmännen har agerat fegt istället för att våga ta debatten. Nu har de alla emot sig, säger Heister.
Även Umeås ledande politiker vädjar till umeborna att hjälpa polisen för att få fast förövarna.

Krögare hoppar av efter hot

Hot och vandalism av djurättshuliganer tvingar krögare på populär grillrestaurang hoppa av