Innenriks

Ap har falt kraftig på meningsmålingene dette året. Flere målinger fra i vinter viste at partiet lå over 40 prosent. Og så sent som i mars i år viste Aftenpostens partibarometer at Ap hadde en oppslutning på 42,1 prosent. Aps oppslutning sank derimot dramatisk etter partiets landsmøte i april, og pilene fortsetter å peke nedover for partiet. Nå viser flere målinger at partiet ligger rundt 30 prosent.

Søndag refererte TV 2 Nyhetskanalen til en måling utført av Respons Analyse på oppdrag fra Bergens Tidende og Aftenposten der Ap ligger nettopp på 30 prosent.

TV 2 hadde hentet inn Ap-mann og professor Frank Aarebrot til å kommentere Aps fall på meningsmålingene.

-Det er jo slik at tendensene fra før sommerferien vil egentlig holde seg. Det som skjer er at de fleste partier – og det gjelder også småpartiene – de går litt frem. Og det skyldes at usikkerheten blant de velgerne som stemte på partiene sist, den avtar når du nærmer deg valget. Og det gjelder alle partier.

Men de partiene som har fullmobilisert før sommeren, der veldig få velgere var usikre, de har færre egne usikre å ta av – enn de partiene som hadde mange usikre før valgkampen. Og det har i noen grad rammet Arbeiderpartiet på disse målingene fordi Arbeiderpartiets velgere var veldig lite usikre. De ville stemme Arbeiderpartiet på ny, mens Høyres velgere for eksempel var mye mer usikre enn Arbeiderpartiets velgere. Og dette gjør at når de andre partiene mobiliserer, er det ikke så lett for Arbeiderpartiet å mobilisere egne usikre velgere fordi de var allerede mobilisert. Og dermed går Arbeiderpartiet relativt tilbake, mens de andre går frem.

Ikke alltid like lett å følge de professorale tankerekker, men kanskje Aarebrot kan svare på hvorfor Aps velgere plutselig ble så usikre etter  landsmøtet i vår?