Nytt

To tilfeldig besøkende ble knivhugget til døde på et shoppingsenter i Västerås mandag. To menn er pågrepet, en av dem er selv alvorlig skadd, skriver Dagens Nyheter.

Hendelsen får en politimann til å si at han aldri har vært med på noe lignende.

– Jag har varit polis i 37 år har aldrig varit med om något liknande. Det är fruktansvärt, det finns inga ord, säger Per Strömbäck, tillförordnad presstalesperson hos polisen i Västmanland.

Men så dras et anonymitetens slør over hendelsen. De konkrete opplysningene som kunne kastet lys over hva som skjedde, uteblir. Som f.eks et signalement på de to pågrepne.

Hvorfor skulle noen gå til angrep på tilfeldig besøkende? Det er politiet selv som opplyser dette.

Gjengoppgjør skjer nesten daglig i en by som Malmø. Men en IKEA-butikk i Västerås?

De anhållna männen är inte kända av polisen sedan tidigare, säger Per Ågren, polisens kommenderingschef.

Motivet till händelsen är oklart, och polisen utesluter inte att offren valts ut slumpmässigt. Inledande förhör hölls under måndagseftermiddagen.

– Vi ser inga kopplingar mellan gärningsmän och drabbade över huvud taget. De här två gärningsmännen känner nog varandra på något sätt, säger Per Ågren.

Så lenge svensk politi ikke tør å bruke sin sunne fornuft blokkerer de sin egen etterforskning. Normalt gir politiet ut nok opplysninger til at publikum kan utfylle hullene. I Sverige er det omvendt: Politiet er med å lage hull og publikum forstår at «man» ikke er interessert i å vite for mye.

Heller ikke pressen stiller opplagte spørsmål: Politiet kaller udåden «en galen händelse», men hvordan kan to mennesker være gale samtidig? Og hvordan ble den ene av dem alvorlig skadd?

Uppemot 100 poliser har jobbat med ärendet under dagen.

– Vi är glada över att ha kommit så långt utredningsmässigt, men vi är långt ifrån i mål, sade Per Ågren.

– Det är en galen händelse som har inträffat och som vi inte riktigt kan bedöma. SvD.

De mistenkte gjerningsmennene er henholdsvis 23 og 36 år. Den yngste ble pågrepet ute på parkeringsplassen. Politiet sier de nå har avhørt mannen, men kommer ikke med noen nye opplysninger. Den eldste ligger hardt skadd på sykehus. Han er operert. Ikke ett ord er sagt om hvordan kan kunne bli hardt såret.

Normalt skal journalister forlange svar på så opplagte spørsmål. Men i Sverige gjør man ikke det. Man konstaterer bare «så är det».

Hvor lenge kan blindebukkleken fortsette? Malmø er ved å forvandles til en lavintensiv krigssone. Men hva når kundene møter døden på IKEA?