En kraftig bombe sprengte Salem-moskeen i Idlib-provinsen i Syria fredag, da medlemmer av Nusra-fronten brøt fasten for å spise måltidet kalt iftar. Så mange som 40 kan ha blitt drept.

Syrian Observatory for Human Rights er kilden. Nusra tror IS står bak.

Det er en brutalitet ved krigen som knapt er til å fatte.

The blast in the town of Ariha in north-western Syria went off as members of the al-Nusra Front gathered at the mosque for iftar, the meal with which Muslims break their fast during the holy month of Ramadan.

Syrian Observatory, which tracks the war, said the explosion in Salem mosque in Ariha, also killed a senior non-Syrian member of the hardline jihadist organisation. Opposition-based social media websites had conflicting casualty figures, with some saying more than 40 people were dead.

Det kan virke som om det er kamp på kniven innad i jihadistmiljøet om å komme ut på toppen. Nusrafronten har den senere tiden hatt fremgang ved å stille seg i spissen for en allianse. IS vil ikke ha konkurranse og fjerner den på sin måte.

No group announced responsibility, but supporters of the al-Nusra Front blamed rival Islamic State militants who have fought the group on several frontlines in Syria.

A coalition of rebel groups called Jaish al-Fateh, or “Conquest Army”, in which al-Nusra Front is a major part of its composition, have controlled most of Idlib province since the capture of the provincial capital in March.

 

http://www.theguardian.com/world/2015/jul/04/syrian-mosque-blast-kills-at-least-25-with-al-qaida-links

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂