Innenriks

Ap-landsmøtet i april vil trolig gå inn for at Norge skal anerkjenne staten Palestina prinspielt. Det bekrefter utenrikspolitisk talskvinne Anniken Huitfeldt til Aftenposten.

– Det er grunn til å hele tiden evaluere hvor langt vi har nådd og hvilke virkemidler som gir størst effekt. Snart vil vårt landsmøte ta stilling til spørsmålet om anerkjennelse av Palestina. Det er klart at Netanyahus uttalelser like før det israelske valget vil prege vår diskusjon. Det er sannsynlig at vi på landsmøtet gir prinsipiell støtte til spørsmålet om anerkjennelse slik vi har sett i bl.a. Frankrike og Storbritannia, sier Huitfeldt.

Nasjonalforsamlingene i Storbritannia, Frankrike, Spania og Italia kom med non-binding resolusjoner, ikke forpliktende støtte til en palestinsk stat. Kun Sverige og Island har formelt anerkjent den palestinske staten.

Journalist Robert Gjerde bruker ikke ett ord på å problematisere denne anerkjennelsen: At den kan være drevet av andre ønsker enn ren godhet, eller at den kan ha nedsider. Sverige driver i en retning som tilpasser utenrikspolitikken etter hva en ny befolkningsgruppe ønsker. Det er også flere svenske kommentatorer som mener at Sverige bør gjøre det. Liksom man stadig hører det blir sagt at ekspertene norske medier foretrekker: For å unngå radikalisering bør Norge endre utenrikspolitikken.

Norge vil ikke gå like langt som Sverige, men beveger seg i samme retning. Det er tempo som er forskjellig.

Innen LO, Oslo Ap og AUF skal det være utålmodighet med den forsiktige linjen. De ønsker «svensk» tempo og full anerkjennelse. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre er opptatt av Norges meglerrolle som leder av Giverlandsgruppen.

Huitfeldt er i likhet med Aftenposten kun opptatt av hva Netanyahu gjør. En uttalelse i valgkampen tas ut av sin sammenheng og gjøres til symbol på israelsk umedgjørlighet. Det sies ikke noe om hvilken utvikling det er som får Israel til å gå til høyre: fremveksten av IS og et Iran som ønsker atomvåpen og sier det vil utslette Israel. Aftenposten går inn for atomavtalen med Iran.

I kjølvannet av jihadismen vokser jødehatet. At den ene halvdelen av Palestina styres av en bevegelse som har Sion vises protokoller i sitt charter, snakker hverken Arbeiderpartiet eller norske medier om.

Både EU, Obama og Ap legger et løp der Israel skal straffes hvis det ikke skjer endringer.

Ap-utenriksminister Espen Barth Eide (2012–2013) foregrep på mange måter utviklingen som nå skjer i Ap. Like før han gikk av som utenriksminister i 2013 sa han at hvis USA ikke lyktes med å få i gang igjen fredssamtalene «må vi tenke helt nytt». Han sa også at Giverlandsgruppen fort kunne bli historie, hvis Kerrys forsøk strandet. Det gjorde det.

Men hvis man ikke vil forstå hvorfor Kerry mislykkes og hvorfor Obama taper på hjemmebane for Netanyahu, trekker man konklusjoner på feil grunnlag. Da havner man på samme side som et korrupt PLO/PA-styre og et antisemittisk Hamas.

 

khamenei-haniyeh

Foto: Arbeiderpartiet vil anerkjenne en palstinsk stat «i prinsippet» for partiet synes ikke Israel viser forhandlingsvilje. Er det dette «selskapet» de heller foretrekker? Statsminister Ismail Haniyeh hos Irans Øverste leder, Ali Khamenei.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Ap-er-pa-glid-Gar-trolig-inn-for-a-anerkjenne-Palestina–7971739.html