Angela Merkel sa i en tale til australske studenter mandag at Russlands planer går mye lenger enn Ukraina. Putin ønsker å destabilisere land etter land i øst: Moldova, Georgia, Serbia og vestlige Balkan.

Konklusjonen var: EU kan velge å stanse Putin nå eller vente. Da vil det være langt vanskeligere.

Putin ønsker å skape en innflytelsessfære hvor ingenting av betydning kan bli avgjort uten at han er konsultert.

In a speech to Sydney’s Lowry Institute for International Policy Studies, the German Chancellor said Russia’s annexation of Crimea and subsequent destabilisation of eastern Ukraine «called the whole of the European peaceful order into question».

«This isn’t just about Ukraine,» she said. «This is about Moldova, this is about Georgia, and if this continues then one will have to ask about Serbia and one will have to ask about the countries of the Western Balkans.»

Mrs Merkel said she feared the creation of a Cold War-style zone of influence in Europe where Moscow could demand consultation on any major decision.

President Porosjenko sier Ukraina er forberedt på full krig.

Petro Poroshenko, Ukraine’s president, said Kiev is prepared for full-scale hostilities should diplomatic solutions fail.

«We are prepared for a scenario of total war … we don’t want war, we want peace and we are fighting for European values. But Russia does not respect any agreement,» he said in an interview with the German newspaper Bild.

On Sunday, Mr Poroshenko signed a decree withdrawing state services and banking provisions in separatist held parts of the country.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/angela-merkel/11236622/Angela-Merkel-warns-Russia-could-seek-to-destabilise-whole-of-the-European-peaceful-order.html