Nytt

President Barack Obama vil sende ytterligere 1.500 soldter til Irak. Dermed dobles styrken. Offisielt skal soldatene trene og rådgi irakiske militære, uoffisielt deltar de også i operasjoner, mest i bakre ledd, men skal også ha trådt til for å avgjøre utfallet.

 

President Obama has authorized the deployment of an additional 1,500 American troops to Iraq in the coming months, the Defense Department said on Friday, a move that will double the number of those sent to advise and assist Iraqi and Kurdish forces in the battle against the Islamic State.

The Pentagon also said that American military advisers would establish a number of additional training sites across Iraq, in a significant expansion of the American military campaign against the Sunni militant group in Iraq and Syria. Officials in the office of Defense Secretary Chuck Hagel said that a number of American military personnel would deploy specifically to Anbar province.

Obama har sagt han skal degradere og ødelegge IS. Da må han ha flere styrker på bakken, og det er den styrkeoppbyggingen han har begynt på.

nytimes.com