Sakset/Fra hofta

Norsk politi har fått beskjed om å ikke bære uniform mer enn høyst nødvendig og ihvertfall ikke utenfor tjeneste. Årsak: De er det nye terrormålet for jihadistene.

I nesten alle europeiske land er politiet bevæpnet. Noen unntak er det: Storbritannia (minus Nord-Irland), Irland, Island, Norge og Malta.

Så, med unntak av Nord-Irland, er britisk politi normalt ikke bevæpnet. Dette er i ferd med å endre seg. Selv i småbyer kan det observeres politibetjenter med halvautomatiske våpen, uten at de er tilknyttet noen spesiell våpenenhet. Britene er ikke vant til å se sine «bobbies» bære våpen og mange liker det ikke fordi det får dem til å føle seg utrygge. Det gir signaler om at noe fælt kan skje hvert øyeblikk.

En undersøkelse fra 2006 fant at 82% av det britiske politiets medlemmer ikke ønsket at politibetjenter rutinemessig skulle bære våpen.

I alle nødetater er det imidlertid et stort støtteapparat og «skrivebordsbetjenter». Akkurat som i Norge kunne svaret ha blitt ganske så annerledes hvis man bare hadde spurt politibetjenter som jevnlig patruljerte i gatene.

Offisielt synker kriminaliteten, men kart og terreng stemmer ikke. Vi tar andre forholdregler, er mindre frie i det offentlig rom og i tillegg undres man på om ikke antall anmeldelser synker av helt andre grunner enn lavere kriminalitet. Åkke som, med den samfunnsutviklingen vi har, så er bevæpning av politi kun et tidsspørsmål og i 2012  sa politiet i Norge «ja» til å bære våpen.

Storbritannia henger etter. Det er noe med tradisjonene og symbolikken. Når politimenn dukker opp i full utrustning som på bildet under, så forteller det oss at samfunnet ikke er trygt. At vi ikke kan stole på menneskene rundt oss. At noe har gått galt. Dette leder til ubehagelige spørsmål som : Hva har gått galt? Hvem lot dette skje? I tillegg sniker maktesløsheten og egen utilstrekkelighet seg inn. Hvordan skal vi beskytte oss i et samfunn hvor politiet må bære flere automatvåpen? Og hvem skal passe på meg hjemme i huset mitt?

Denne politimannen var tilstede med en kollega under «Changing the Guard» i Whitehall i London. Etter terrorangrepet i Canada er det satt inn ekstra heavy duty politi for å beskytte britiske soldater og Garden.

05N_ARMED POLICE TAB-UP

Føler du deg trygg når du ser denne karen? Eller kikker du deg rundt for å se om du ser en terrorist? Det viktigste er at han er trygg.

Livvakten

Selvknipset bilde av politi utenfor Buckingham Palace som voktet Garden under «Changing the Guard». Ingen fikk klatre på gjerdet!

 

0c3a95c13ae788a73209bb44080b51ca

En Bobby fra bare få år tilbake. 

Daily Mail