Martin Couture-Rouleau (25), konvertitten til radikal islam som mandag ettermiddag kjørte på to canadiske soldater – hvorav den ene døde av skadene – utenfor Montreal, hadde fått passet sitt inndratt av myndighetene for å forhindre at han sluttet seg til jihad utenlands.

Men Couture-Rouleau fant ut at han kunne føre jihad på hjemmebane:

[P]olice believe that a suspected radicalized Muslim deliberately set out Monday to target military personnel, stalking a Quebec parking lot for at least two hours before running over two Canadian Forces members.

canada.martin-couture-rouleau

Kanskje private problemer var medvirkende til at han tok radikaliseringen, som det er flere elektroniske spor etter, til sin ytterste konsekvens:

Just days before, the suspect had been involved in a family-law court litigation.

Den ideologiske motivasjonen må uansett ha vært langt fremskreden:

Public Safety Minister Steven Blaney said the attack Monday was «clearly linked to terrorist ideology.» Quebec Police spokesman Guy Lapointe said the act was deliberate and that one of the two soldiers was in uniform.

Politiet var klar over at han var blitt radikalisert og forsøkte å overtale ham til å se saken fra en annen side.

He first came to attention of authorities in June because of Facebook postings that showed he had become radicalized and wanted to leave the country to fight, said Royal Canadian Mounted Police Supt. Martine Fontaine.

Police seized his passport at the airport in July when he tried to travel to Turkey, Fontaine said. He was arrested and questioned but there wasn’t enough evidence to charge him with a crime, she said.

Fontaine said police subsequently met with him several times, including as recently as Oct. 9, when she said he indicated that wanted to take steps to change. They also met his parents and the imam of his mosque and tried to exert a positive influence over him.

«Many interventions with him were carried out to try and avoid the tragic events,» Fontaine said. «It’s very difficult when someone is planning an act alone and there is no obvious preparation involved and used a vehicle as a weapon.»

Politiinspektør Fontaine sier de ikke kunne arrestere ham på grunnlag av radikale ideer.
She said they couldn’t arrest him for having radical thoughts.

Dermed er politiet overlatt til å overvåke mennesker og ikke slå til før de har klare bevis på at de planlegger terrorhandlinger. Det gjør at hendelser som den i Quebec neppe lar seg avverge. For landets soldater og politi betyr det større usikkerhet ved å gå i uniform. Dette problemet bør politikere undersøke.

Akkurat som lovverket straffer «organisert kriminalitet» strengere, bør man utrede om tilslutning til en jihadist-bevegelse i seg selv kan være straffbart.

RCMP Commissioner Bob Paulson told Parliament two weeks ago that the force is currently conducting 60 investigations into 90 suspected extremists. Mr. Paulson confirmed Tuesday that Mr. Couture-Rouleau is one of the 90 suspects and that his passport had been seized.

Fra offisielt hold sies det nå at angrepet var klart ideologisk motivert. At ugjerningen var rettet bevisst mot militære, slik det anbefales fra toneangivende jihadistisk hold, fremstår høyst plausibelt:

canada.terrorvictim.53-year-old Warrant Officer Patrice Vincent

Det var fenomenet Patrice Vincent (53) med 28 års yrkeskarriere bak seg, som endte sine dager under hjulene til Couture-Rouleau. Det hadde han neppe kunnet forestille seg skulle skje hjemme i Canada.

Jihadistene har erklært land som Canada krig, men Canada vet ikke hva det skal stille opp med fenomenet.

Det er ikke lenge siden jihadisten Ubaydyllah Hussain ble frikjent av Oslo tingrett for å ha hyllet akkurat samme type drap som Couture-Rouleau gjennomført. Tingretten anså at de var en ytring, omfattet av ytringsfriheten og norsk presse var stort sett enig. Det var ingen som kom på å stille spørsmål om hva det vil kunne få å si for de som bærer uniform på Norges vegne.

 

 

 

The Globe and Mail: Suspect in Quebec attack was on Ottawa’s radar, had passport seized

ttp://www.sacbee.com/news/nation-world/article3192698.html#storylink=cpy

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂