Nytt

Nyhetsmedier verden rundt melder at militante som representerer den islamske staten (IS) i Syria og Irak, hevder de har henrettet den amerikanske fotojournalisten James Foley, som ble bortført i Syria i 2012.

En video som viser halshuggingen av amerikaneren er i tråd med IS’ kommunikasjonsstrategi blitt forsøkt spredd på nettet – dvs. den slettes fortløpende fra Youtube, men dukker stadig opp igjen (slik tilfellet også var med videoen av massehenrettelser i Irak).

De motbydelige bildene, tatt opp i et goldt ørkenlandskap på ukjent sted, bringer tankene hen på flere lignende grusomheter i regionen for noen år siden, og viser det som angivelig er Foley knelende i en oransje drakt av Guantanamo-typen, en estetikk som bygger opp under terroristenes oppfatning om at det de driver med er gjengjeldelse – i dette tilfellet de nylige amerikanske flyangrepene mot IS. En svartkledd terrorist griper fatt i ansiktet hans og kutter over halsen. Kort etter ser man det blodige hodet liggende på ryggen av liket, skrått mot den dødes hender som er festet med håndjern.

Som da Wall Street Journals journalist Daniel Pearl led samme skjebne i Pakistan i 2002, og flere andre tilfeller, leste Foley opp en erklæring forfattet av sine slaktere innen de fullbyrdet ugjerningen:

“I call on my friends, family and loved ones to rise up against my real killers, the U.S. government. For what will happen to me is only a result of their complacency and criminality,” Foley reads as he kneels beside an armed militant, masked and dressed all in black. “My message to my beloved parents: Save me some dignity, and don’t accept some minor compensation for my death from the same people who effectively hit the last nail in my coffin with their recent aerial campaign in Iraq. I call on my brother John, who is a member of the U.S. Air Force: Think about what you are doing. Think about the lives you destroy, including those of your own family … I wish I could have the hope of freedom and seeing my family once again, but that ship has sailed. I guess all in all, I wish I wasn’t American.”

Terroristene sier at de har Time-journalisten Steven Joel Soltoff i fangenskap, og truer med å drepe ham også, avhengig av hva Obama foretar seg.

article-0-20A5C09A00000578-289_634x350

James Foley

article-2729287-20A5F4A900000578-301_634x351

TIME reporter Steven Joel Sotloff

Dersom opplysningene stemmer og videoen bekreftes å være autentisk, setter det Obama-administrasjonen i en enda verre situasjon. Asymmetrisk krigføring med propagandaen som våpen, gir IS en form for initiativ i den for dem hellige krigen – med nokså liten, om enn ekstremt brutal, innsats. Også takket være presidentens relative passivitet og manglende utenrikspolitiske strategi.

Det blir vanskelig for Obama å svare på adekvat vis. Utpressing kan han ikke gi etter for. Men hva enten det blir tilnærmet null reaksjon, halvhjertet reaksjon eller voldsom reaksjon: nedsider har det uansett.

 

New York Daily News: ISIS militants behead abducted American journalist James Wright Foley (med sladdet versjon av den halshugde)

Daily Mail