Tavle

The Guardian koser seg med nyheten om at Nigel Farage endelig kan settes i boks med «right-wing» og det som verre er. De flesker til:

Nigel Farage has joined forces in the European parliament with a Swedish party that was founded by white supremacists, including a former member of the Waffen SS.

Hvem er disse fryktelige menneskene? Å, det er Sverigedemokratene.

Som vi skrev tidligere iår jobber alle partiene med å sette sammen politiske grupper i EU. Det trengs minst 25 medlemmer fra 7 forskjellige medlemsland. Fordelen med en offisiell godkjent politisk gruppe er at de vil motta EU-subsidier, kontorer og assistenter, og oppnå deltakelse i ulike parlamentskommitéer.

Nigel Farage har sagt flere ganger at han ikke ville samarbeide med Marine le Pen. Velgerbasen for de to partiene er for ulike.

Farage came under fire as he spoke of his pride in forming his new group. Winberg and Lundgren’s Sweden Democrats party was founded in 1988 as a white supremacist group whose members wore Nazi uniforms to meetings. The party adopted a more moderate facade in 1995 when a new leader, Mikael Jansson, introduced a ban on uniforms and the party announced that its policies would be based on the universal declaration of human rights.

Jimmie Åkesson, the current leader, stepped up the process when he changed the party’s logo from a torch to a blue daisy. But three of the party’s MPs ran into trouble in 2012 when a video was published which showed them telling the Swedish-Kurdish comedian Soran Ismail that Sweden was «my country, not your country», according to the Daily Telegraph.

Fra artikkelen i The Guardian får man inntrykk av at Sverigedemokratene  bare er kamuflerte nazister. Det politiske spekret er større i Storbritannia, også i mediabransjen. Når leserne får servert informasjon om at Sverigedemokratene egentlig er en svensk gruppering av Gyllent Daggry og Jobbik, er det få som har motforestillinger. Ihvertfall ikke blant «the guardianistas» (hvit, britisk, liberal, politisk korrekt middelklasse som selvfølgelig leser The Guardian).

I Storbritannias media fokuseres det ensidig på innvandring til Storbritannia. Folk blir mildt sagt overrasket når de hører at det er stor innvandring til andre europeiske land også, de skandinaviske især, og de tror at man overdriver (for det kan umulig være like ille som i Storbritannia). 

Farage fikk litt problemer da Dansk Folkeparti ble invitert av de britiske konservative med Daniel Hannan i spissen til å delta i deres nye EU-skeptiske konstellasjon The European Conservatives and Reformists group. I tillegg forsvant The Italian Northern League til Marine Le Pens nye gruppe. Men Sverigedemokratene var altså tilgjengelige og positive til å starte et samarbeide med Ukip.