Hver eneste dag finner nesten samtlige britiske aviser noe negativt å skrive om Nigel Farage eller Ukip. EU-valget på torsdag nærmer seg med stormskritt men ingenting ser ut til å stanse fremgangen for Ukip. Ukip ble som kjent dannet med ambisjonen om å løsrive seg fra EU. Innvandringsspørsmålet betraktes som en konsekvens av EU-medlemskap.

EU frykter resultatet av valget førstkommende torsdag og har satt i gang sin egen kampanje for å slå tilbake mot hva de betrakter som høyreekstreme nazistpartier over det ganske kontinent.  Godt hjulpet av selskapet Counterpoint, gjemmes budskapet i tilsynelatende uavhengige og kritiske avisartikler som denne i The Telegraph.

Selv svært så konservative The Telegraph omtaler ofte Ukip i negative vendinger. Her slår de til med en artikkel om de skumle høyrekreftene i det mørke Europa. Dette blir illustrert ved hjelp av et interaktivt kart hvor man nå kan se hvor «far right» partiene er:

Europa right wing

As the European elections draw near, polls show that radical Right parties from 12 out of the 28 European Union countries are expected to win representation. Such an outcome has the potential to install 44 far-Right MEPs – an increase of almost 20 per cent since the last elections in 2009 – in the European Parliament.

Golden Dawn – the Greek grassroots party that refers to Hitler as “a great personality” – is expected to win two seats; Jobbik, the notorious Hungarian ultranationalist party, is likely to win four.

But the real threat comes from a subtler force: a burgeoning European phenomenon known as the “new far Right”, of which the Sweden Democrats is a part. These parties, the most prominent of which is the Front National of Marine le Pen, have gone to great pains to sanitise both their message and the manner in which it is delivered. The jackboots, skinheads and slogans have been consigned to the past. Instead, in their sharp suits and ties, their politicians look almost respectable.

Nigel Farage uttalte nylig i et intervju at:

‘Police figures are quite clear that there is a high level of criminality within the Romanian community in Britain.

‘This is not to say for a moment that all or even most Romanian people living in the UK are criminals.

 

‘But it is to say that any normal and fair-minded person would have a perfect right to be concerned if a group of Romanian people suddenly moved in next door.’

Dette skapte rabalder. Rasismeanklagene haglet og han måtte beklage på BBC nyhetene søndag kveld. Selv om det var sant. Her er et lite utvalg av Daily Mails egne artikler om rumenere/romfolk/signøynere:

halvparten av tyvene på undergrunnen er rumenere

Rumenske gjenger flommer inn i London

Romfolk og hundrevis av barn i trafficking

Lommetyver bygger rumenske palasser

 

Leserne har god hukommelse og lar seg ikke lure av Daily Mails dobbeltmoralske pekefinger mot Nigel Farage (denne fikk flest stemmer, tross skrivefeil):

«Didn’t a newspaper whose name escapes me. Print that the Met Police say that nationally 95% of ATM distraction theft (minibanker) is committed by Roma gangs or Romanian nationals. Which paper was that oh yes it was the Daily Mail. So if David Camoron repeats your story thats just peachy But if Nigel Farage repeats your story why then he’s a scary Waycist and we must not vote for him. Thats just pathetic DM why dont you just be more honest and say we love the Uk with open doors run by unelected Brussels burocrats. See how many of your readers like that. Its the reason we are ukip cos we hate being ruled by the evil eu. So im still voting ukip more than ever.»

Daily Mail

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂