wilders-le-pen_2733602b

Den nye allliansen mellom Marine Le Pen og Geert Wilders fikk oppslag også i Dagsrevyen igår. Er det noe som kan benyttes til å skremme velgerne eller innevarsler det en fremgang og styrke for høyresiden?

Innslaget var registrerende. Man vet ennå ikke hva det betyr. Kanskje de bestreber seg på å moderere seg, slik Le Pen lenge har forsøkt?

De vil gjerne ha med flere partier, fremst UKIP, men Nigel Farage sier det er uaktuelt.

“Whilst we admire the way Marine Le Pen has tried to change the Front National we feel that anti-Semitism and general prejudice remains in the DNA of the party. For that reason we will not be doing a deal with the French National Front,” he said. “That will not change. It is a principle. That is why she is so angry with me.”

 

De to partilederne vil samarbeide frem til EU-valget til våren. De håper å kunne opprette en anti-EU-blokk i EU-parlamentet, og ser for seg samarbeid med partier Østerrike, Belgia og Sverige.

Wilders sier de to ikke deler samme syn på alt. Antisemittismen til faren Marie Le Pen, mener han datteren hverken hefter for eller deler.

 

“These are utterances that I obviously reject and from which Miss Le Pen has distanced herself. She is the child of her father, not of his statements,” he said. “I am convinced that there’s not an inch of racism or anti-Semitism within her.”

Miss Le Pen denied that the FN was anti-Semitic and defended “the right of Israel to live in security”, though she admitted that there were disagreements between her and Mr Wilders beneath the veneer of anti-EU unity.

«Even in a marriage there are differences. We are from different countries with different histories,» she said.

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10447939/Geert-Wilders-invites-Nigel-Farage-to-join-anti-EU-alliance.html