Nytt


Marine Le Pen, Tomio Okamura og Geert Wilders under en pressekonferanse i Praha den 16. desember 2017. Foto: David W Cerny / Reuters / Scanpix.

 

Europeiske populister har i løpet av helgen deltatt ved en konferanse utenfor Praha, arrangert av det tsjekkiske Partiet Frihet og direkte demokrati (SPD), ledet av den tsjekkisk-japanske Tomio Okamura, som nylig ble det tredje største partiet under parlamentsvalget der til lands med 11 % av stemmene.

Forgrunnsfigurer ved konferansen, som gikk av stabelen omtrent samtidig som regjeringsforhandlingene i Østerrike ble fullført, var det nederlandske Frihetspartiets (PVV) leder Geert Wilders og det franske Front Nationals (FN) leder Marine Le Pen.

Begge disse partiene tilhører den EU-skeptiske blokken Movement for a Europe of Nations and Freedom, som også omfatter det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ) og italienske Lega Nord. En lignende begivenhet med de samme deltagerne fant sted i Koblenz i januar.

Sikkerheten ble nøye ivaretatt under arrangementet, skriver The Guardian, formodentlig på grunn av dødstruslene mot Wilders for sin frittalenhet om islam.

Høydepunktet i Praha ser ut til å ha vært en tale av Geert Wilders, hvor han blant annet tok til orde for at Europa innfører et innreiseforbud fra muslimske land av lignende type som president Donald Trump kjemper for i USA – et forslag som nyter stor folkelig støtte i vår verdensdel.

Europa må også gjøre som Australia, og holde migrantbåtene unna sin egen verdensdel, og om nødvendig bygge nye grensemurer, sa Wilders. Tsjekkia risikerer om noen år å ha naboland i tre av fire himmelretninger med store muslimske befolkninger, la han til.

“It will be almost as if you are bordering a kind of Gaza Strip on almost every border,” he said.

Front Nationals leder var også opptatt av migrasjonsspørsmålet:

Le Pen said Europe’s rightwing groups were linked by a belief that the European Union was a “catastrophic, disastrous organisation” and that the migration flows were “unbearable”.

New York Times skriver:

“Because we like Europe, we say that the E.U. is going to kill her,” said Ms. Le Pen, president of the National Front and a former French presidential candidate. “We are patriots; we defend our sovereignty,” she added.

Okamura la frem en visjon for reform av EU:

Tomio Okamura, the Czech-Japanese leader of the SPD, said the gathering on Saturday was to demand a reformed European Union based on the tightest possible cooperation of sovereign nations, guided by mutual benefits without any dictate from Brussels, while maintaining free movement of people, goods, capital and services.

Wilders gikk lenger enn Okamura i sin tale. EU er et monster, sa han: Vi vil ha en fremtid uten det. PVV-lederen hyllet de østeuropeiske landene for å stå imot:

Today, Brussels wants to inundate us with Third World immigrants. Mostly from Islamic countries.

It wants to distribute these immigrants all over the EU member states. The result will be a disaster.

It will dilute the Judeo-Christian and humanist identity of our nations.

The Czech Republic and the other Visegrad countries reject this evil EU plan. They – you – defend Europe and its civilization.

And we support you in your brave resistance against the EU!

Because, like you, we want to remain what we are: Free, independent, sovereign! Proud nations with a Judeo-Christian and humanist civilization. Forever free, forever civilized.

Den nye regjeringskoalisjonen i Østerrike viser at disse synspunktene, som deles av svært mange mennesker, etterhvert også inntar maktens korridorer.

Nasjonenes Europa tar makt tilbake fra de overnasjonale sirklene. I dette ligger en stor politisk sprengkraft, som overnasjonalitetens talspersoner i lengden ikke kan desarmere ved å brunbeise sine egne befolkninger eller de politiske frontfigurene som taler deres sak.