Studenter svindler til seg oppholdstillatelse i Storbritannia, avslører BBC-programmet Panorama. Handelen med med falske visa er verdt mange titalls millioner pund.

Studentvisum er den største kilden til innvandring til UK fra land utenfor EU.

Hvert år utstedtes mer enn 200 000 i utlandet, og ytterligere 100 000 personer som allerede befinner seg i Storbritannia får sine studentvisa forlenget av immigrasjonsmyndighetene. For mange av dem er målet er å arbeide illegalt, snarere enn å studere.

Utenlandske studenter må være gode i engelsk for å få visum, men BBC Panorama påpviste at ved å betale kriminelle «innvandringsagenter» kan man lure seg gjennom den obligatoriske språktesten, selv uten kjennskap til engelsk.

Det finnes offentlig godkjente eksamener som skal sile ut de med for dårlige engelskkunnskaper. På prøvene deltar stedfortredere som tar muntlig engelsk eksamen for de falske studentene – og eksaminatoren leser rett og slett opp svarene på de skriftlige testene.

Direktøren for Studentway Education, Varinder Bajarh, fortalte til skjult kamera at det ville koste 500 pund, inkludert stedfortreder, å få garantert godkjent på språkprøven.

Studentway forfalsket også kontoutskrift og vitnemål uten at immigrasjonsmyndighetene oppdaget det. Fra en av indias største banker fikk de tak i kontoutskrift i navnet til søkeren, med tilstrekkelig høy saldo til å kvalifisere for et visum.

BBC intervjuet en av kontoinnehaverne i Mumbai, som ikke ante at hennes kontoinformasjon var misbrukt. Banken oppgir at de har sparket flere ansatte som deltok i svindelen.

En komplett pakke fra Studentway med alle forfalskede dokumenter som kreves for visum kostet 1800 pund (ca 18.000 kroner) .

Ikke mindre enn 700 falske skoler har blitt avslørt og fratas retten til å sponse studenter fra land utenfor EU. Den mest kjente er London Metropolitan University, som til tross for at det er et ekte universitet ble fratatt denne retten i 2012, noe som sendte sjokkbølger gjennom britiske universiteter. Universitetene kan ta tre ganger mer betalt av ikke-EU studenter.

BBC Panorama: Immigration Undercover: The Student Visa Scandal

Daily Mirror: BBC Panorama investigation finds English visa tests were FAKED – with answers read out for students

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂