Nytt

EU har i kjølvannet av søndagens folkeavstemning i Sveits lagt forhandlinger med sveitserne om elektrisitet på is inntil videre.

«Technical negotiations on the electricity agreement are indeed not foreseen between Switzerland and the EU at the moment, in light of the new situation,» EU Commission spokeswoman Pia Ahrenkilde Hansen said. «The electricity agreement is logically linked to horizontal institutional issues.»

Dermed blir det ingen samtaler om felles energimarked med det første.

Skal man tolke det som noe annet enn furting? Det var en hevnlysten Pia som uttalte seg i går:

«We simply can’t accept these kinds of restrictions, the ones that were approved yesterday,» said European Commission spokeswoman Pia Ahrenkilde. «This will clearly have implications for the rest of the agreements we have with Switzerland.»

Om det bærer bud om noe annet enn frustrasjon, kan EUs opptreden her minne litt om hvordan Russlands president Putin bruker energivåpenet overfor naboene han regner som en del av sin interessesfære.

Det spørs vel hvor lurt det i så fall er. Sveitserne produserer stort sett sin egen elektrisitet, og selv om man riktignok ikke lenger er selvforsynt med vannkraften, importerer de neppe det kjernebrenselet de trenger fra EU.

Det skal bli interessant å følge det diplomatiske spillet for å se om frontene skjerpes. Om tollforhandlinger siden skulle boikottes, kunne et mulig mottrekk kanskje være å murre litt om EU-lastebilers bruk av Sveits som transittland?

 

Wall Street Journal: EU Suspends Negotiations on Switzerland Electricity Agreement

Reuters: Europe warns Swiss of consequences after immigration vote