Ukraina hadde forhandlet med EU i seks år om en assosieringsavtale, alt lå til rette for undertegning i Warszawa. Da dro plutselig Vlaidimir Putin teppet under hele avtalen.

Viktor Janukovitsj kunne fortelle at Ukraina ikke hadde råd til å bryte med Russland.

Putin hadde stilt ham et ultimatum han ikke hadde råd til å avslå.

Men dette handler ikke om vanlig utpressing. Putin har tatt mål av seg til å utvide Russlands makt. Han har lykkes i Syria. Hvorfor skulle han ikke lykkes i det Russland oppfatter som sin egen bakgård?

Mer forbausende er det at også norske journalister jatter med Putin. Hans Wilhelm Steinfeldt river dag for dag ned noe av glansen han vant da han dekket Gorbatsjov og Jeltsin.  Steinfeldt kan svinge, men de gangene han forsvarer Putins versjon kan ikke oppeveies av de gangene han sier noe kritisk. Steinfeldt presterte f.eks å si at Putin fryktet sosial dumping fra ukrainere, for sysselsettingen i Russland er mye høyere enn i Ukraina.

I Ukraina har ikke økonomien fungert på tyve år, sier Steinfeldt. Og det har den liksom i Russland?

En ekspertkommentator i BBC rev i løpet av noen få minutter ned alt Steinfeldt hadde sagt:

F.eks har norsk presse i lang tid hevdet at Ukraina under Janukovitsj sto i motsetningsforhold til Putins Russland, når alle kan se at de står for samme politikk; et mafiøst system.

Janukovitsj er også dømt for voldtekt.

Janukovitsj gikk løs på små enkeltmannsforetak da han ble valgt, for han visste at det var disse uavhengige entreprenørene som var hans politiske motstandere. Slik mistet to millioner mennesker arbeidet. sa BBC-professoren.

Situasjonen er så ille i Ukraina at selv den russisk-orienterte ungdommen er sinte for at EU-avtalen røk. De hadde ønske å studere ved europeiske universiteter.

Massedemonstrasjonene i Kiev viser at den kulturelle tilhørigheten veier mye tyngre enn ren økonomi. Det er ikke Brussel som trekker ukrainerne, men en tilhørighet til europeisk kultur og historie.

Som Professoren sa: Hviterussere føler det ikke slik. De finner seg i å få en batong i hodet og går hjem. Ikke ukrainerne.

Denne tilhørigheten provoserer Putin.

Han har lykkes å presse Armenia til å droppe EU. Kun Georgia og Moldova forble trofast mot den vestlige orienteringen.

Armenia ble lovet våpen og billig energi. Men hvor mye er det verdt mot et Aserbajdsjan som ønsker revansj for Nagorno Karabakh?

Dagsnytt Atten hadde invitert historiker Bjørn Nistad til studio. Hans angrep på EUs imperialisme og forsvar for Putins system er noe av det pinligste som har vært fremført i eteren på lang tid, og det sier ikke så rent lite.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂