Nytt

En uønsket konsekvens av de sekulære regimenes fall eller svekkelse i Midtøsten er islamistenes økte vold mot de kristne, slik man f.eks. har sett i Irak og Egypt.

Syria er ikke noe unntak, da det allerede foreligger vitnesbyrd om massakrer av kristne, kvinner og barn inkludert, som for noen måneder siden i landsbyen al-Duvair, ikke langt fra Homs. Det er også rapportert om drap på ordensbrødre, ødeleggelser av kirker og krenkelse av kristne symboler – herunder absurde prosesser mot kors og Madonna-figurer (i sistnevnte fall med halshugging som resultat).

De stridende islamistene i landet har nå rettet blikket mot den viktige kristne byen Maaloula (staves av og til uten o-en):

Islamistgrupper innen opposisjonen i Syria har tatt en kontrollpost ved inngangen til en berømt kristen by i Syria, melder aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ifølge SOHR angrep islamiststyrker fra Al-Nusra-fronten kontrollposten utenfor byen Maalula onsdag og drepte åtte politifolk.

Den relative religionsfriheten i Syria har ikke akkurat hatt noe solid grunnlag, siden den bygget på Assad-familiens behov for allianser i egenskap av alawitter – en shia-minoritet i landet. Det var vel snarere tale om en nokså forgjengelig terrorbalanse som nå forrykkes av historiens gang.

Det er ikke desto mindre et tankekors at vestlig inngripen nesten automatisk går utover de kristne. Hvor lang tid det vil ta innen støvet legger seg og de kan komme ut av katakombene, er ikke godt å si. Pave Frans’ motstand mot militær inngripen i Syria – det er tillyst bønn for fred i landet på Petersplassen i tiden 19-24 på lørdag – må forstås også på denne bakgrunn.

 

NTB/Dagen: Islamister utenfor kristen by i Syria