omslag.de_anstandige-frederik_stjernfelt_jens-martin_eriksen-23041070-2349599662-frnt

Radarparet Jens-Martin Eriksen & Fredrik Stjernfelt har begått en ny bok som redaksjonen trygt kan anbefale: De anstændige tar et oppgjør med en ny form for borgerlig hykleri: et forsvar for kulturer som undergraver ytringsfriheten og demokratiet.

Boken beskriver hvordan argumentasjonen til to kjente størrelser: Tidligere utenriksminister Uffe Ellemann Jensen og Politikens avdøde redaktør Tøger Seidenfaden utviklet seg i retning av en klarere unnskyldning og forsvar for islamisters intimidering av offentligheten ved trusler og bruk av vold. Man kan tale om en form for selvradikalisering. Denne språkets tilspissing har skjedd i full offentlighet og dissekeres ikke av pressen, som stort sett er passive eller med på ferden.

Boken spør hvordan det er mulig at den kulturradikale tradisjon, representert ved Georg Brandes, som også inspirerte norske frisinnede, har kunnet sømløst forvandles til et forsvar for intoleranse.

Boken er særlig sterk på analysen av det som kalles Heckler’s Veto, at folk som truer med vold får et veto over ytringsfriheten, i det øyeblikk myndigheter og offentlige personer bøyer seg for frykten.

Document vil komme med utførlig omtale av boken.

Jens-Martin Eriksen & Fredrik Stjernfelt: De anstændige
ISBN-13: 9788702150858
497 sider
Gyldendal forlag
utkommet 7. juni 2013
normalpris 299,95

saxo.com kan den fås til 231, kr