Nytt

Man må ikke lenger ha pass for å fly innen Schengen. I 2010 gjorde EU det frivillig for flyselskapene om de ville se passasjerenes pass.

Det skaper store sikkerhetsproblemer.

– Man kan i prinsippet oppfinne en person og få en annen til å betale for seg – en som myndighetene ikke holder øye med – og så har de ingen mulighet til å vite hvor man er, sier Magnus Ranstorp til Jyllands-Posten.

Sikkerhetstjenestene skulle gjerne visst hvem som fløy, men EU-forordning 185/2010 overlot til flyselskapene selv å bestemme om de vil se pass.

SAS, Air France, Air Berlin/Niki m.fl. krever ikke pass. Passjekk kan likevel forekomme hvis man sjekker inn ved skranken. Selvbetjening gjør at man kan unngå denne kontrollen.

Tidligere var det flyselskapenes ansvar hvis de fløy passasjerer uten gyldig pass og som ble avvist ved ankomst. Nå trenger man ikke vise gyldig ID hvis man er innen Schengen.

 

EU arbeider for tiden med et dataregister over flypassasjerer, kalt PNR, som landenes politi vil ha adgang til. Men som justiskpolitisk talskvinne for de danske sosialdemokratene sier: – En database er kun så valid som de data man putter inn i den.

 

kilde: Jyllands-Posten 25. juli 2012.

Ekspert: Hul i terrorbekæmpelsen

Intervju med Magnus Ranstorp: Schengen gjør livet lettere for terrorister og andre kriminelle, at man kan flyve internt i Schengen-området uden å vise pas, siger en terrorforsker.