Nytt

Timbuktus borgermester Hallé Ousmani Cissé sier til The Guardian at islamister tilhørende al-Qaida lørdag satte fyr på Ahmed Baba-instituttet og en annen bygning som begge inneholder samlinger av afrikanske manuskripter, hvorav de eldste er åtte hundre år gamle, og bare en brøkdel er digitalisert.

Dette skjedde idet islamistene var på flukt kort tid før franske tropper inntok byen sammen med Malis væpnede styrker – uten å kunne forhindre den tøylesløse kulturelle vandalismen.

Hallé Ousmani Cissé told the Guardian that al-Qaida-allied fighters on Saturday torched two buildings where the manuscripts were being kept. They also burned down the town hall and governor’s office, and shot dead a man who was celebrating the arrival of the French military.

French troops and the Malian army reached the gates of Timbuktu on Saturday and secured the town’s airport. But they appear to have got there too late to save the leather-bound manuscripts, which were a unique record of sub-Saharan Africa’s medieval history.

Det hele minner om Talibans ødeleggelse av Buddha-statuene i Afghanistan, og bekrefter nok en gang at islamister ikke går av veien for å utslette historien. At det skjedde nettopp i Timbuktu, kommer heller ikke som noen overraskelse.

 

Mali rebels fleeing Timbuktu burn library full of ancient manuscripts