Tildekkede kvinner i Egypt nøyer seg ikke lenger med å gå foran med et «godt» eksempel, nå går man også løs på utildekkede kvinner og klipper av dem håret.

Dette er et resultat av at Brorskapet sitter med makten, skriver Eva Plesner fra Kairo for Sydsvenskan.

Kvinnor som inte bär huvudduk utsätter sig nämligen för risken att medsystrar med slöja överfaller dem och klipper av dem håret. Två gånger har det skett under de senaste veckorna.

Senast var det 28-åriga Nariman Samuel som drabbades. Hon höll på att hjälpa en gravid kvinna att sätta sig då angriparna gav sig på henne. De var beväpnade med saxar och bar fladdrande, fotsida klädnader, bara ögonen syntes genom en smal springa.

Enligt Nariman Samuel kallade de henne ”otrogen” och kastade sedan ut henne från tunnelbanevagnen.

Veckan dessförinnan attackerades en trettonårig flicka, Magie Milad, som liksom Nariman Samuel är kristen. Även hon kastades ut på perrongen när hennes lockar klippts av. I fallet bröt hon armen. Inte vid något tillfälle försökte andra passagerare att komma till undsättning.

Båda överfallen anmäldes till polisen, men även om de saxbeväpnade kvinnorna grips slipper de förmodligen undan med villkorlig dom. Så blev det i alla fall för en lärare från Luxor i förra veckan. I september klippte hon av håret på två av sina elever för att de vägrade att bära huvudduk. Båda flickorna är tolv år gamla.

Det är inget nytt att starkt troende kvinnor som bär sjal är ilskna och arga på medsystrar som inte täcker håret. Nytt är däremot att de under president Muhammad Mursis islamistiska regim har fått vind i seglen och känner att de kan tillåta sig allt.

http://www.sydsvenskan.se/varlden/tvangsklippning-nya-hotet/