Nytt

26-åringen som er anholdt mistenkt for å ha nesten drept en sivil politimann i Bogstadveien i Oslo natt til søndag, var med på å skjule et spektakulært drap i hans egen leilighet i mars ifjor.

Saken vakte oppsikt fordi den drepte ble funnet i en søppelvogn ikke langt fra en barnehave og et borettslag, på en sti mellom Karihaugen og Furuset. Den drepte – en norskpakistaner i 20-årene, manglet dessuten et øre og flere fingre.

26-åringen eide leiligheten der norskpakistaneren ble knivdrept. Han ble dømt for å ha vært med å skjule drapet. Han anket imidlertid, og siden dommen ikke var effektutert, var han på frifot.

Det kostet nesten en politimann livet.

Politimannen ligger på Ullevål sykehus. Han ble angrepet bakfra, uten varsel, og slaget som rammet var så hardt at han var bevisstløs for han traff bakken. Der fortsatte angriperne å slå løs på ham. Mannen har fire kjevebrudd og brudd på hjerneskallen. Han er gift med en kvinne som også jobber i politiet, og de et lite barn. Hva gjør et slikt angrep med familien?

Ambulansefolkene som kom til stedet var usikker på om politimannen kom til å klare seg. Hans tilstand beskrives som stabil, men alvorlig.

Vidar Bakken fra DittOslo.no var vitne til at politimannen ble slått ned.

– Umiddelbart når han falt i bakken opplevde jeg ham som livløs. Det rykket i beina, og jeg trodde han var i ferd med å dø. Da begynner den ene av de to mennene å sparke og trampe på ansiktet til mannen, forteller Bakken.

Han ble reddet av den kvinnelige kollagen som skjermet politimannen med sin egen kropp. Da Bakken gikk over gaten for å dokumentere hva som skjedde, ble han selv angrepet.

– Hun var blodig i pannen etter å ha forsøkt å redde kollegaen. Hennes innsats var helt enorm, sier Bakken.

Journalisten ble avhørt som vitne på stedet rett etter overfallet, men ble også selv angrepet av utenforestående på stedet.

– Jeg skulle ta bilder av hendelsen og ble nesten angrepet av publikum som skulle blande seg inn. Det var utrolig trist å se alle de fullstendig dritings personene på stedet der som oppførte seg på en helt avskyelig og ufin måte, sier Bakken.

Likevel benekter byrådsleder Stian Berger Røsland at alkoholsjenking og åpningstider har noe som helst med volden i gatene å gjøre.

Dagbladet nevner at 26-åringen er av utenlandsk opprinnelse. Det samme er seks andre som også ble pågrepet, selv om de var norske statsborgere.

Igjen rettes oppmerksomheten rundt rettsvesenet og behandling av farlige lovbrytere: er det rimelig at en medvirkende til drap får gå løs inntil anken behandles?

Det kostet nesten en politimann livet.