Nytt

Til de som drømmer om å følge John Meynard Keynes oppskrift og bevilge seg ut av krisen, – slik Francois Hollande gjør: Glemt det! Pengene finnes ikke! sier Die Zeits Josef Joffe til Weekendavisens Martin Krasnik.

Hollandes løfter vil være som i tisse i buksen for å holde varmen. Hans løfter er varmluft.

– Der er noget jeg ikke forstår. Hollande og Monti og Europas venstrefløj vil sætte gang i væksten og skabe arbejdspladser for offentlige midler. Bygge veje, hospitaler og skoler. Det er god gammeldags keynianisme. Men hvem skal betale? Hvor i helvede kommer pengene fra? spørger jeg bare. Frankrig, Italien, Spanien, Grækenland – da kan da låne dem til 6-7 prosents rente, men det går jo ikke. Det er ingen penge! Vi er ikke USA der kan låne ubegrænset!

– Jeg diskuterer det med franskmænd, spaniere, amerikanere. Det lyder som om de pludselig har fundet en mirakelkur, der aldri er prøvet før. Men det er den da – i de sidste fire år har vi brugt gigantiske summer på den slags. Nul procent i rente. Kæmpe offentlige underskud. Og hvad skete der? Det virkede ikke! Britene er på vej ind i en ny recession. Amerikanerne har fået en lille bitte vækst næsten uden arbejdspladser. Vil man udfordre mig må man komme med bedre argumenter.

Tyskland har gjennomført en omstruktrering av næringslivet og økonomien. Nå er det Sør-Europas tur, og fordi det skjer midt under en krise, vil det bli dobbelt så hardt. Man kunne brukt de fete år, men gjorde det ikke. Så er det ingen vei utenom.

I mens er Tyskland blitt en stormakt. EU ble dannet for å holde Tyskland nede, nå er EU blitt springbrett for tysk dominans i Europa. Joffe sier det rett ut.

– Nu får vi alligevel et germaniseret Europa. Uden at ønske det. Tror du folk der nede på gaden ønsker at dominere jer? Tror du Merkel vil være kejser? Men nu sker det alligevel. Tyskland bliver en blød, liberal imperiemakt….

Dermed har Joffe kartlagt hvorfor tyskerne ikke kommer til å gå inn på noen keyniansk politikk for å løse Europas krise. Det er nemlig bare Tyskland som har penger. Det er penger de har betalt for med omstrukturering og sparing, omkostninger og lønninger har vært holdt nede. Det gjør dem til vinnere i dagens situasjon. Skulle de gi avkall på seierens frukter, til fordel for nasjoner som ikke har forstått at man må ofre? Det ville være i strid med all tysk plikt og moral.

Dermed rører Joffe ved at reaksjonen på dagens krise er det som utløser en ny populisme, og den er ikke bare på høyre fløy, men også på venstre. Hollande og venstrefronten Syrizas seier i Hellas er i like høy grad uttrykk for en ny populisme: enkle svar på kompliserte problemer, eller slett ikke noe svar. Kun ønsketenkning.

– I søndag vant en maktfull fransk koalisjon, der ikke ønsker disse forandringer (liberalisert arbeidsmarked, reduserte omkostninger etc) – den ytterste høyrefløj, venstrefløjen og socialisterne.

Der er vi ved sakens kjerne: Syriza er mot gjeldsavtalen med EU, men vil at Hellas skal fortsette i eurosonen.