Sakset/Fra hofta

Rundt år 1200 var det borgerkrig i Norge. Høvdinger med sine flokker kjempet mot hverandre om kontrollen over landsdeler og riket. Kong Sverre, som var Birkebeinernes fører klarte å kjempe til seg kontrollen over det meste av landet før han dødei 1202.

I 1204 ble Haakon Haakonsønn født, og faren, Haakon Sverresønn døde nyttårsdagen samme år. Baglerne ønsket å få dette kongsemnet av veien. Noen Birkebeinere la ut på en lang reise for å redde Haakon Haakonsønn. Målet var å komme til den vennligsinnede kong Inge i Nidaros. Julaften 1205 kom de til Hamar, og dro videre til Lillehammer.  Den mest benyttede veien til Nidaros gikk gjennom Gudbarndsdalen, men birkebeinerne ønsket å benytte seg av Østerdalen. Slik gikk det til at de la i vei over fjellet mellom Lillehammer og Østerdalen, en tur som ble svært strevsom med kulde, vind og snø.


(Birkebeinerne av Knud Bergslien fra 1869)

De to beste skiløperne, Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla, gikk i forveien. Med seg hadde de kongsbarnet. To menn og et barn på under to år over et fjell vinterstid for over 1000 år siden er en bragd av dimensjoner.

Det er denne turen over fjellet som er utgangspunktet for Birkebeinerrennet. Tidligere ble det arrangert fra Rena til Lillehammer, og Lillehammer til Rena annethvert år. Nå arrangeres det kun fra Rena til Lillehammer. Alle deltagere må bære sekk som skal veie 3,5 kg til minne om kongsbarnet. Med andre ord, en særdeles lett unge på snart to år.

Fra treski og løssnø, til preparerte løyper, carbon, nanoteknologi, cera og gallium, har turen over fjellet utviklet seg fra ekstremtur til en noe avansert «søndagstur.»

17.mars blir Birkebeinerennet arrangert i 2012.

http://www.birkebeiner.no/Historien/

Les også

-
-
-
-
-
-