Feature

En kjærlighetshistorie mellom en muslimsk kvinne og en koptisk mann festet til filmlerretet ble for sterk kost for egyptiske sensurmyndigheter, som nylig tok Hisham Issawis «Cairo Exit» av plakaten under den afrikanske filmfestivalen i Luxor.

Relasjoner av nevnte type er ikke halal i Egypt, dvs. ikke der heller, og kunsten har tilsynelatende også å være i tråd med islamsk lov.

En nyhetsmelding fra ANSAmed antyder at myndighetene til dels har brukt formalistiske argumenter for ikke å tillate visning av filmen, som om man ikke fullt og helt ville flagge forbudet altfor mye, og heller satse på en islamisme med et menneskelig ansikt innpakket i et slør av hykleri:

The head of Egyptian censorship has denied that the film has been rejected, but a group of actors, directors and critics have protested against »all forms of limits to freedom.» »We don’t appreciate the fact that these practices still exist after the revolution that aimed for freedom and the birth of a secular state,» a statement released on the online of Masri el Youm reads.

Sayed Khattab, head of censorship in Egypt, claims that the Festival has never asked for the authorisation of the film, adding that it could have created problems in its current form.

Babel filmklubb ved Universitetet i Oslo, som har vist filmen, har følgende omtale av Issawis verk:

En Romeo og Julie-fortelling satt i Egypt 2010. Vi møter de to dypt forelskede 19-åringene Amal og Tarek. Amal er kopter og Tarek muslim, noe som gjør at begge deres familier avskyr forholdet. Tarek ønsker å flykte til Italia, men Amal avslører at hun er gravid. Tarek stiller følgende ultimatum: Ta abort og bli med meg, eller bli igjen alene. Amal godtar ingen av valgene og finner seg selv i en håpløs situasjon. Cairo Exit er en vakkert laget film med en engasjerende historie. Filmen gir samtidig innsikt i hvordan Kairo preges av enorme klasseforskjeller, religiøse gnisninger og den unge generasjonens drøm om Europa. Dette er kontroversielle tema og filmen er defor nektet visning i Egypt.

Da er det vel bare å vente på at norske filmregissører høylydt langer ut mot den nye egyptiske regjeringens kulturpolitikk — i solidaritet med sine yrkesbrødre og -søstre på sørsiden av Middelhavet.