Nytt

Hvem er Merith Wager? Knapt noen i Norge har hørt om henne. Det ville de gjort hvis mediene var interesssert i å finne ut hva som foregår i Sverige.

Wager har på sin blogg i mange år skrevet om svensk innvandringspolitikk. Det som gjør siden hennes unik er at medarbeiderne i det svenske Migrasjonsverket (:UDI) har stor tillit til henne, og de har lekket informasjon til henne om hva som virkelig skjer på innvandrings og integrasjonsfronten. Disse medarbeiderne kalles miggor, og navnet er blitt et begrep.

Det er politikernes store skrekk at forvaltningen skal begynne å lekke, og slett ikke på et følsomt område som innvandring. Det gjør de i liten grad i Norge, om noe lekkes det for å diskreditere og motarbeide regjeringens forsøk på innstramming. Denne motstanden er så sterk at avtroppende leder Ida Børresen selv kritiserte regjeringen for hardhet da hun avgikk.

Men ingen norsk journalist synes det er merkelig. Derfor «oppdaget» de heller ikke Merith Wager.

Men det går an å lese hennes innlegg, og ikke minst hennes bok: Wager har samlet de beste storiene  i boken Inte svart eller vitt utan svart och vitt og utgitt den på eget forlag.

 

Efter att sedan 1995 ha varit engagerad i asylfrågor som ombud åt hundratals asylsökande och som Medborgarnas flyktingombudsmanunder fem år och som bloggkanal för och kommentator av miggornas berättelser inifrån Migrationsverket, slutar jag skriva om de här frågorna. Den allsidiga och djupa kunskap jag samlat under 16, 17 år har inte varit av intresse för politiker eller medier i Sverige. I Sverige vill man inte se både den svarta och den vita sidan av saken utan enbart en sida, svart eller vit. Ingen politiker, ingen regeringsmedlem eller regeringstjänsteman och ingen annan journalist än Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, har öppet velat/vågat visa att de inser och förstår att också asylhanteringen har minst två sidor, ofta fler.

Det är en förolämpning mot alla dem, främst miggorna, som i åratal velat ge en så sann och riktig bild som möjligt av asylhanteringen inifrån själva hjärtat för den, Migrationsverket. Det är en förolämpning  mot mig som kanaliserat berättelserna och emellanåt kommenterat dem och nu, sedan boken kommit ut, en förolämpning också mot de två seriösa och kunniga männen Krister Thelin och Lars-Gunnar Lundh som skrivit för- respektive efterord i boken inte svart eller vitt utan svart och vitt. Den kommer förstås att finnas att beställa för dem som är intresserade.

Jag kommer att fortsätta att blogga. Men aldrig mer om asyl- och migrationsfrågor. Så nu kan många dra en lättnadens suck.

Det er nok ingen overdrivelse. Mange i posisjoner har vært livredde for hva Wager har gravd frem.

Det hun har gjort er ærlig journalistikk ut fra et samfunnssinnelag, som roses i navnet, men ikke i gavnet.

Document.no skal be Wager om å få gi noen eksempler på hennes journalistikk. Hun er ikke den første som gir opp å påvirke den politiske ledelsen.