Nytt

En 11-åring er brakt inn til politiet i forbindelse med en rekke knivran i Malmø.

– Vi hoppas att elvaåringen, som inte är yngst, ska berätta vilka de andra är.

Pojken hämtades i sin skola.

Den senaste veckan har ett tiotal kvinnor fallit offer för de extremt unga men knivbeväpnade rånarna i eller utanför Folkets park. Med bara minuters mellanrum utsattes senast i torsdags kväll två kvinnor, 26 och 31 år gamla, för rånförsök men lyckades skrämma i väg förövarna utan att de fick tag i någonting.

– Pojkgänget har hållit till i närheten och så har man skickat fram en eller två för att råna någon kvinna. Kniven eller knivarna har gått runt bland pojkarna, säger Glenn Sjögren, chef på Malmöpolisens ungdomssektion

Politiet er redd for å høyne statusen til guttungen. Derfor er han ikke brakt til noe politihus. Tiltakene som iverksettes rundt gutten tar utgangspunkt i hans situasjon, ikke alvorlighetsgraden av forbrytelsen.

Elvaåringen ska förhöras på barnavdelningen hos polisens familjevåldssektion som inte ligger i något av Malmös polishus.

– Ett taktiskt val. Det gäller att inte höja hans status, säger Glenn Sjögren.

Förhöret ska ske i närvaro av någon av pojkens föräldrar och en socialsekreterare.

Den införde elvaåringen kan förhöras i högst tre timmar. Därefter förs ärendet över till socialförvaltningen. Pojken är inte straffmyndig och kommer inte att delges misstanke om brott.

Den kniv, eller de knivar, som pojkrånarna använt har av offren beskrivits som en brödkniv eller en grillkniv.

Att barn i elvaårsåldern begår brott är mycket ovanligt, säger Camilla Martinsson, en av fyra socialsekreterare som är placerade på polisens ungdomssektion i Malmö. Åtgärderna bestäms baserat på barnets situation – inte på hur allvarligt brottet är.

 http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1602804/Polisen-forhor-11-aring.html