Nytt

Skånepolitiet har tidligere et snitt på tre løsnede skudd pr år. I år har de løsnet 12 skudd. I en artikkel i Sydsvenskan kan man lese om hvordan skytevåpen brukes som et effektivt middel for å stanse kriminelle.

Audin kommer, stannar till framför två poliser som står vid sin patrullbil. Men sedan trycker föraren på gasen igen, rakt mot den ena av dem och tränger sig förbi. Mordförsök. Rånare på flykt. Laga befogenhet inträder och de båda poliserna riktar in och avlossar sina tjänstevapen. Ett skott vardera, enligt rapporten. En kula tar i bakdäcket på Audin, som ändå lyckas ta sig vidare till station Triangeln. Föraren flyr springande, men fångas in efter den första rulltrappan ner till spåren.

Det svenske politiet skyter som oftest i kritiske situasjoner på kort hold. De seneste årene har de blitt kurset i virkelighetsnære situasjoner.

En genomlysning på riksnivå visar att polisen skjuter på i snitt 4,4 meters avstånd, det vanligaste avståndet är på under 7 meter. I hårt trängda situationer.

De senaste två åren har han och hans kollegor ändrat på skjutproven och utbildningarna för Skånes poliser. Istället för att skjuta på en ringad måltavla handlar det om att sättas i situationer som är mer verklighetsnära.

Politi som er trygge i bruk av våpen kan bruke det oftere for å avverge farlige situasjoner.

Paradoxalt nog skulle bättre träning kunna leda till fler skjutningar. Den som känner sig säkrare med sitt vapen kan exempelvis använda det på längre håll, även om tjänstevapnet inte är särskilt effektivt på över femton meters avstånd. I exemplet med Audin på Möllevångstorget: om inte poliserna punkterat ett däck hade alternativet varit att antingen släppa iväg de misstänkta, eller bedriva polisjakt i tättbebyggt område.

Avslutningsvis kan man lese om den omtalte Audiens kriminelle ferd i Malmø.

Nu slutade det med att de två unga kvinnor och den 17-årige kille som satt kvar i bilen greps. Killen dömdes tidigare i år för rån. Han och föraren anhölls medan kvinnorna fick gå under torsdagsmorgonen efter förhör. De lämnade viktiga pusselbitar i misstankarna om de tre rånen:

En pojke på Fridhemstorget som rånades på sin Iphone vid 17.40-tiden. Rånaren höll en kökskniv mot halsen på pojken. Tonårskillen misstänks ha utfört rånet.

En 18-åring som väntade på buss 100 på Södervärn strax efter klockan 18. Misshandlad med kofot eller liknande tillhygge i huvudet. Oklart signalement på rånaren.

Tre flickor rånade på Södervärn vid 19-tiden. Audins förare misstänks.

I Audin hittades både mobiltelefoner och kontanter.

Fakta om skudd avfyrt av politi i Skåne:

FAKTA/Årets polisskjutningar i Skåne

Februari. Malmö, Delsjögatan. Verkanseld.

Mars. Limhamn. Varningsskott.

April. Vellinge. Hund.

April. Malmö, Mellangatan. Hund.

Maj. Broby. Varningsskott.

Juni. Staffanstorp. Varningsskott.

Juli. Sibbhult. Verkanseld. 22-åring skjuten i benet.

Juli. Malmö, Södra Förstadsgatan. Varningsskott.

September. Lund. Hund.

September. Bennets väg, Malmö. 33-åring skjuten i benet.

Antal polisskjutningar i Skåne tidigare år

2010 – 3

2009 – 5

2008 – 5

2007 – 3

2006 – 2

2005 – 2

http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1570313/Skanepolisen-skjuter-oftare.html