Nytt

Sikkerhetsrådet har ikke greid å ta tak i volden i Syria og denne unnfallenheten er så graverende at den har begynt å undergrave Sikkerhetsrådets troverdighet.

Det sier vestlige diplomater til Haaretz.

Den eskalerende volden i Syria er det mest alvorlige menneskerettsbrudd i regionen for tiden. Det er staten som bruker sin volsmakt mot sivile. Hvis man sammenligner dette med FNs oppførsel overfor feks. Israel er misforholdet så skrikende at det er pinlig. Det tærer på tilliten.

Handlingslammelsen skyldes at Kina og Russland saboterer alle forsøk på handlekraft. Uttalelsene som er kommet har vært tafatte.

Last month the Council released a presidential statement calling on Assad to halt all violence. The Council faced deep divisions among members prior to the issuing of the statement, and was the 15-nation body’s first substantive action on Syria’s five-month-old uprising.

Despite this, a presidential statement is the lowest-ranking decision the Council can make, and has no practical implication.

Storbritannia og Frankrike har foreslått en resolusjon med tenner, full våpenembargo og sanksjoner mot landets ledere. Bashar al-Assad feks er ikke rammet av reiseforbud og frysing av midler. På dette tidspunkt burde det vært reist en sak mot ham ved Den internasjonale straffedomstolen, og ikke bare han, men alle som står bak slaktingen av sivile, som broren Maher.

Mer overraskende og skuffende i manges øyne er det at store land som India, Brasil og Sør-Afrika har dannet en allianse der de også blokkerer all resolutt handling overfor Syria. Det lover dårlig for fremtiden.

Meanwhile, non-permanent member states such as India, Brazil and South Africa have created an ad-hoc coalition against the U.S. and the Western member states. «The way (these countries) are behaving is astounding,» said a deputy delegation president. «Everyone is expecting these countries to be more sensitive to human rights violations.»

‘UN Security Council failing to respond effectively to bloodshed in Arab world’
Diplomats in New York cite lack of transparency, political divides and strategic differences for lack of action against crackdown in Syria.