Hillary Clinton sier president Bashar al-Assad ikke er uunnværlig, og USA har ikke investert noe i at han skal bli sittende. Etter USAs syn har han forspilt sin legitimitet.

Forholdet mellom Syria og USA er blitt kraftig forverret etter at ambassadør Robert Ford og hans franske kollega besøkte Hama sist torsdag og fredag. De ble mottatt som helter. Dette var helt utålelig for regimet som sa det var bevis for utenlandsk innblanding.

Deretter kom – forutsigbart – angrepene på den amerikanske og franske ambassade. Det var neppe spesielt klokt av Assad. USA tvinges nå til å si at Assad har mistet sin rett til å styre. Det var konklusjonen man dro for Hosni Mubaraks del, ganske tidlig. Det har sittet lenger inn for Syrias del, men nå er det sagt: Assad må gå.

«President Assad is not indispensable and we have absolutely nothing invested in him … remaining in power,» she said. «From our perspective, he has lost legitimacy. Our goal is to see that the will of the Syrian people for a democratic transformation occurs.»

Syria’s relations with France and US reach a new low
Syria’s ties with the US and France nosedived on Tuesday, four months into a revolt against President Bashar al-Assad, after pro-regime crowds attacked the embassies of the two Western states.