Det har vært valg til Finlands lovgivende forsamling Riksdagen i dag, og den største overraskelsen er at det EU- og innvandringskritiske partiet Sannfinländarna ligger an til å få mange flere stemmer enn meningsmålingene tydet på, og dermed komme hakk i hæl på de største partiene.

Foreløpige tall, altså uten at alle stemmene er telt opp, viser følgende oppslutning:

Samlingspartiet 20,2 %
Sosialdemokratene 19,5 %
Sannfinländarna 18,6 %
Senterpartiet 17,3 %
Venstrealliansen 8,3 %
De grønne 6,4 %
Kristelig-demokratene 4,3 %
Det svenske folkepartiet 3,5 %
Andre 2,0 %

Statsministerposten burde dermed gå til Samlingspartiet, som i øyeblikket sitter i koalisjonsregjering med Senterpartiet, De grønne og Det svenske folkepartiet. Men det er tvilsomt om den vil overleve med den nye Riksdagens sammensetning, hvilket åpner muligheten for Sannfinländarnas inntreden i regjeringen.

Helsingin Sanomat: Sunday evening election special