Nytt

Kona til Arfan Bhatti slapp ikke inn i Egypt 9. november. Marjam Salvesen Bhatti (38) og datteren var på tur med Star Tour til Hurghada, men måtte gjøre vendereis. Hun engasjerte advokat som utba seg svar fra UD. UD svarer at det er intet de kan gjøre. Suverenitetsprinsippet gjelder.

Egypt kan selv bestemme hvem de slipper inn.

Til Adresseavisen lørdag sa advokat Ellen Holager Andenæs at hun hadde bedt UD om hjelp til på bringe på bane hva som var årsaken til avvisningen. Hun sa også at hun ikke kjente til lignende inngrep overfor ikke-straffedømte nordmenn.

I svaret som nå er kommet fra UD skriver rådgiver Knut Seim at det ikke skjer så rent sjelden at norske borgere blir nektet innreise til et annet land.

Rett til å nekte

Med henvisning til suverenitetsprinsippet har hvert land rett til å nekte andre lands borgere innreise, også om det ellers foreligger en visumfrihetsavtale.

Men Adresseavisen unnlater å nevne hva som kan være årsaken: Marjam Bhatti het tidligere Margrethe Salvesen. Hun er halvt algerisk, har konvertert og tok ifjor navnet Marjam Bhatti etter at hun også giftet seg med Arfan Bhatti. Hun er en glødende islamist og propaganderer for sitt syn på sin hjemmeside.

Den tidligere flyvertinnen i SAS er sterk tilhenger av islamsk hellig krig.

Bhattis nye kone har postet en rekke bilder på Facebook av kvinnelige jihadister, med heldekkende muslimske klær, tunge våpen og selvmordsbomber. Hun uttrykker her stor støtte til den islamistiske palestinske motstandsbevegelsen Hamas, og sterke anti-israelske holdninger.

– Jeg støtter all motstand mot okkupasjon av og angrep på muslimsk territorium, om det så er Gaza, Afghanistan, Tsjetsjenia eller Somalia, sier hun til Adresseavisen.

Med slike holdninger er det kanskje ikke så merkelig at hun nektes innreise til en autoritær stat som frykter islamismen. I Norge blir slike holdninger beskyttet av loven. Egypt trenger ikke ta slike hensyn.

Adresseavisen: UD kan ikke hjelpe Marjam Bhatti

VG: Bhattis kone hedrer islamske kvinnekrigere