Kommentar

Det finnes bare en ting som er mer uhyggelig enn de anlagte brannene i Sverige, og det er medienes beskrivelse av dem. Lørdag opplevde Eslöv i Skåne den tredje storbrannen på kort tid, eller rettere: politiet klassifiserte den som mordbrann. Et svært industrilokale brant ned, noen forsøkte også tenne på skolen. Folk strømmet ut i gatene for å evakuere dyr fra en dyrebutikk. I periferien streifer ungdommene som tenner på buskas og paller.

Likevel greier ikke politiet pågripe noen av ungdommene.

Det lyder helt uvirkelig.

Det er selvsagt en sammenheng mellom politiets tafatthet og medienes like tafatte beskrivelser. Det er beskrivelsen av et samfunn som har lagt seg på ryggen for voldsmennene, og det provoserer dem bare enda mer.

Djuren i en djuraffär räddades och inga människor kom till skada i storbranden i centrala Eslöv i lördags kväll. Men branden – den tredje på kort tid – var troligen anlagd. I området rörde sig ungdomar som försvårade räddningsarbetet.

Den kraftiga brand som härjade i centrala Eslöv i lördagskväll är nu släckt. Salubrinfabrikens gamla lagerbyggnad totalförstördes liksom en djuraffär.

– Det är rubricerat som grov mordbrand, berättar biträdande inre befälet Jesper Hallgren på polisen i Lund.

Någon misstänkt har ännu inte gripits för vad som är den tredje branden i Eslöv på kort tid. Polisen har däremot säkrat vissa spår från Östra skolan, som någon eller några också försökte att antända i samband med storbranden på lördagskvällen, enligt Peter Martinsson, länsvakthavande polisbefäl i Skåne.

Mängder med Eslövsbor samlades utanför polisens avspärrningar där Salubrinfabrikens gamla lagerbyggnad och en djuraffär blev lågornas rov. Men djuren klarade sig och Rut Sloberg hörde till dem som deltog i räddningen. Tillsammans med personal från brandkåren och andra Eslövsbor såg hon till att möss, hamstrar, marsvin och ormar fördes i säkerhet.

– Jag fick själv hålla i en orm. Djuraffärens ägare sade att den var ofarlig, berättar hon för TT på telefon.

I området rörde sig även ungdomar som satte eld på buskar och träpallar samt rev ner avspärrningar, enligt Peter Martinsson.

– Men ingen av dem greps, säger han.

Det blåste kraftigt när storbranden rasade och i vindriktningen rådde stor spridningsrisk. Ica Kvantum låg i farozonen, och i förebyggande syfte begöts affären med vatten.

– Vi fick inrikta oss på att begränsa branden. Och det blåste i varje fall inte mot järnvägen. Därför har vi inte behövt stoppa tågen, säger Paul Bjurehag på räddningstjänsten Syd.

Ett 50-tal brandmän från Hyllie, Burlöv, Lund, Kävlinge, Löberöd och Eslöv deltog i släckningsarbetet.

Ingen människa skadades fysiskt i branden som var släckt på söndagsmorgonen.

TT

Det offisielle Sverige elsker å rakke ned på Danmark og sole seg i glansen av sin egen fortreffelighet. Men det Sverige er på vei inn i er noe langt verre enn det Danmark noen gang har opplevd. Muslimsk ungdom har erklært det svenske samfunnet krig, og mangel på motstand bare egger dem videre.