Nytt

Den greske journalisten Sokratis Giolias (37) ble natt til mandag skutt 15 ganger av tre menn som hentet ham hjemme og tok ham ned på gaten hvor de henrettet ham med kaldt blod. En venstreekstrem gruppe har fått skylden, men det er ikke gitt noen fornuftig grunn til hvorfor de skulle drepe en journalist som arbeider på en korrupsjonssak.

Sist gang en journalist ble drept i Hellas var i 1985.

No specific motive has yet been established for the murder. Mr Giolias was head of Thema 9.89 radio station and a key contributor to Troktiko blog, one of Greece’s most well-read online news sources, which anonymously publishes tales of political scandal.

Hellas har flere venstreekstreme grupper som bruker vold, og en av dem kaller seg Sekten av revolusjonære. Hellas har i årtier hatt morderiske venstregrupper og myndighetene har ikke greid å stanse dem, til tross for mange attentater.

Gruppen November 17 ble omsider rullet opp og mannen som ledet arbeidet, innenriksminister Michael Chrysochoidis, ble forsøkt drept med en brevbombe i juni. I stedet ble en av hans fremste politifunksjonærer drept.

Greek society is still reeling from the killing of three people during protests in May, and the murder in June of a senior police official by letter bomb in an attack that targeted the Minister of Public Order, Michael Chysochoidis, the man who brought to justice the notorious terrorist group, 17 November. Two terrorist groups, the Conspiracy Nuclei of Fire and the Sect of Revolutionaries, have sprung up in recent years and been responsible for much of the terrorist activity that has plagued the country since the 2008 riots.

Nonetheless, yesterday’s killing – the first terrorist murder of a journalist in Greece since 1985 – drew widespread shock in Athens, and journalists and politicians alike expressed their outrage at the execution. Mr Giolias’ colleagues at Thema 9.89 said that his «execution was a blow to democracy» and that they would «fight on».

Panos Sobolos, president of the Athens journalists’ union, said that «Somebody wanted to silence a very good investigative reporter who had stepped on a lot of toes with his stories.» And a government spokesman, Giorgos Petalotis, said: «Democracy and freedom of speech cannot be gagged, terrorised or intimidated… The government unreservedly condemns this cowardly and cold-blooded murder.»

Drapet lover dårlig for Hellas: landet har venstrekstreme grupper som ikke nøler med å drepe, og man må også anta at gjeldskrisen vil avsløre korrupsjon som noen vil gjøre alt for å hindre kommer ut.

Drapet på Giolias virker så profesjonelt utført at man kan lure på om det er venstreekstreme. Det var hensynsløst utført: paret har ett barn og kona venter nummer to.

Greek journalist investigating corruption shot dead at his home