corradini_pudicizia.jpg

Antonio Corradini (Padova 1668 – Napoli, 1752)
Tilslørt ærbarhet, 1752
Marmor – 180 cm – San Severo-kapellet, Napoli

Som nevnt ved en tidligere anledning, døde Raimondo di Sangros mor tidlig. Sønnen hadde ikke engang fylt ett år da hun ble borte, og han fikk altså reist en statue til hennes minne selv om han ikke kan ha husket henne. Det er ikke kjent hvor klare instrukser skulptøren fikk, men helt fritt stod han neppe, og utførelsen gjenspeiler trolig Raimondos egen forestillingsverden. Farens skjørlevnet tatt i betraktning var det kanskje ikke så merkelig om han dannet seg et kontrasterende, idealisert bilde av sin mor, hvis defekter han aldri så. Såvel tittelen som sløret – hvilken utrolig håndverksmessig prestasjon! – tyder på at han tenkte på moren som dydig, og på samme tid svært vakker, med den harmoniske kroppen og de yppige brystene, hvis eh… forhøyninger lager folder i sløret. Banalt? Ja, kanskje. Men resultatet er flott å se på, og det var uansett en hengiven handling til ære for moren som påkaller sympati.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂