Kontrollutvalget for e-tjenestene, EOS-utvalget, vil se nærmere på bakgrunnen for drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre, melder NRK Dagsnytt. Bakgrunnen er et intervju i Brennpunkt med Per Pausts fetter, der han forteller at ekteparet var svært bekymret for sin sikkerhet. De hadde vært utsatt for to attentatforsøk og satte dem i forbindelse med hemmelige oppdrag de utførte.

Begge to, både Anne Orderud Paust og mannen Per Paust, sa de hadde hemmelige oppdrag for norske myndigheter. Da Per Paust ga uttrykk for deres bekymringer under en båttur i august 1998, brøt ektefellen inn og sa det var best de ikke sa mere. Det kunne få konsekvenser for alle tre.

Pinseaften året etter ble Anne Orderud drept sammen med sine foreldre. Retten som dømte konkluderte med strid om gården som motiv. Hele rettssaken dreide seg om familiære stridigheter. Attentatsporet ble aldri fulgt seriøst opp.

Det såkalte Balkan-sporet er ikke nytt. I forbindelse med Brennpunkt-programmet ønsket NRK å lese om attentatforsøkene på Paust-paret. Men Romerike Politikammer nektet ethvert innsyn. Oslo-politiet var behjelpelig. De bestilte dokumentene og journalistene fikk lese dem der. En slik fremgangsmåte må sies å være meget spesiell.

Tore Sandberg arbeider med en gjenopptakelse av rettssaken på vegne av Per og Veronica Orderud. Den type treninger og blokkering som her beskrives kan bare styrke mistanken om at noe ikke er som det skal.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂