Mandag ble det kjent at Orderud-saken ikke skal behandles på nytt.

– Jeg var ikke helt uforberedt på dette resultatet i denne omgangen, men det er klart at jeg er skuffet, sier Veronica Orderud til NRK.

Per Orderud fulgte seansen direkte på Louise Restaurant og Bar på Aker brygge i Oslo sammen med sine advokater og støttespillere.

– Det er helt ubegripelig, sa en gråtkvalt Per Orderud etter at en enstemmig Gjenopptakelseskommisjon lukket døren for en gjenåpning.

Veronica og eksmannen Per Orderud har hele tiden hevdet at de var uskyldig dømt og engasjerte allerede i 2006 privatdetektiv Tore Sandberg til å gå gjennom etterforskningsmaterialet i saken.

Det at de flere ganger har blitt tatt i løgn, mener Veronica Orderud ikke er viktig.

– De tingene vi ble tatt i løgn på har jo i og for seg ikke noe med drapshandlingen eller et eventuelt medvirkeransvar å gjøre, sier hun.

Orderud-saken blir ikke gjenåpnet

Imidlertid mener hun sin egen søsters løgn er vesentlig.

Hun sikter til Kristin Kirkemos DNA som er funnet på en teipbit som ble brukt til å feste dynamitt under bilen til Anne Orderud Paust, i attentatforsøket mot henne i 1998, året før drapene.

– At vi nå har fått et DNA-bevis som viser at Kristin løy om sin medvirkning i dette, er jo vesentlig for oss. For hvordan kan man si at når noen lyver om sin egen medvirkning i en sak, så er det de forteller om andre likevel sant, det er ganske underlig, og det tror jeg nordmenn flest har litt problemer med å forstå, sier Veronica Orderud.

Gjenopptakelseskommisjonen sier det er den mest omfattende saken de har hatt på sitt bord.

– Slik jeg forstår det så er dette den mest omfattende saken som kommisjonen noen gang har behandlet, sier kommisjonsleder Anne Kamilla Silseth.

Statsadvokat Sturla Henriksbø mener kommisjonen har gjort en grundig gjennomgang av saken.

– Nå er det viktig å få ro i saken, og legge til grunn at de som er dømt for medvirkning til drapene er skyldige, og de er dømt med rette, avslutter han.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.