Nytt

Utenriksminister Hillary Clinton sier USA mener blasfemilover ikke er måten å beskytte religionsfriheten på. Prisen betales ved beskjæring av ytringsfriheten. Clinton sa dette ved fremleggelsen av en rapport om situasjonen til religionsfrihet verden over.

– Nogle hævder, at den bedste måde at beskytte religionsfriheden er at implementere såkaldte «antiblasfemi-politikker», som ville begrænse talefriheden og religionsfriheden. Jeg er stærkt uenig. USA vil altid kæmpe imod diskrimination og forfølgelse. Men en persons mulighed for at praktisere sin religion hænger ikke sammen med andres ytringsfrihed, siger Hillary Clinton.

Kommentarerne er Barack Obama-regeringens hidtil skarpeste fordømmelse af blasfemi-lovgivninger, og de falder samtidig med, at en mellemstatslig sammenslutning af 56 muslimske lande, Den Islamiske Konference, OIC, forsøger at presse FN`s Menneskerettighedsråd til at vedtage en resolution, som bredt fordømmer religionskrænkelse.
….
Blasfemi-love er en af flere tendenser, som betegnes som en årsag til bekymring i det amerikanske udenrigsministeriums netop udkomne årlige rapport om vilkårene for religionsfrihed i 200 af verdens lande. Rapporten sætter otte lande – Iran, Nordkorea, Myanmar (Burma), Kina, Eritrea, Saudi-Arabien, Usbekistan og Sudan – på den sorte liste over «særligt bekymrende» nationer, og Obama-regeringen er nu i færd med granske listen og overveje nye sanktioner mod de pågældende lande.

Rapporten beskriver, hvordan religiøs undertrykkelse er normen mange steder i verden.

I Nordkorea, hvor mellem 150.000-200.000 mennesker ifølge USA er indespærret i fangelejre af politiske og religiøse årsager, er «ægte religionsfrihed ikke-eksisterende», konstaterer rapporten, der også kritiserer en amerikansk ven og en amerikansk fjende, henholdsvis Saudi-Arabien og Iran, for at dyrke en «overordentlig undertrykkende tilgang» til religionsfrihed.

I Kina, som præsident Obama vil besøge i næste måned, har nogle forbedringer fundet sted. Eksempelvis er myndighederne blevet mere tolerante over for enkelte religiøse grupper, men rapporten kritiserer samtidig Beijings hårde kurs over for buddhister i Tibet og muslimer i Xinjiang-provinsen.

USA skoser globale blasfemi-love