Nytt

Luksushotell ser ut til å være terrorgruppers nye favorittmål. Marriott og Ritz-Carlton er toppen av luksus, gjestene tar som en selvfølge at de er trygge. Ved å ramme slike mål ryster terroristene både tilliten til myndighetene, rammer utlendinger og får maksimal medieoppmerksomhet.

Det alvorllige for myndighetene var at bombene ble detonert innenfra hotellene. Hva sier det om kontrollen?

Angrepene minner Mumbai i fjor, der også to luksushoteller ble rammet. Terroristene tok seg inn via personalinnganger.

Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land. President Susilo Bambang Yudhoyono ble nylig gjenvalgt. Han har lagt stor vekt på sikkerhet. Mange medlemmer av Jamaat Islamiyah er arrestert og flere har sonet dommene ferdig. Men en slik aksjon – som trolig var en selvmordsaksjon – er så spektakulært at det slår hull i den møysommelig oppbygde tilliten. Slik fungerer terror.

Ikke minst vil det rokke ved investorers tillit.

«I think the attacks are devastating for the image of security that Indonesia has built up painstakingly over the past four years,» said Kevin O’Rourke, a political risk analyst in Jakarta.

«The attack is particularly severe for investor confidence because it took place despite strenuous counter-terrorist efforts by the government and has affected the hotels that are seen to be among the most secure in Jakarta and also either killed or wounded numerous prominent expatriate businesspeople.»

Tim Mackay, president director of cement maker PT Holcim Indonesia, was among those killed in the hotel attacks, the company said. Police said nine people had been killed including foreigners. More than 42 people were wounded.

Manchester United skulle bodd på Ritz-Carlton i begynnelsen av neste uke. Man kan bare tenke seg hvilken oppmerksomhet det ville fått om berømte fotballspillere var involvert.

Det er flere år siden islamistene sprengte høyattraktive mål i luften. Men ett angrep er nok til å ryste tilliten.

Jakarta hotel bombs kill 9, dent investor confidence

Les mer om situasjonen i Indonesia:

Del 1, Hvilket lag spiller Indonesia på? – Appeasment i møtet med islamsk ekstremisme

Del 2, Hvor er Indonesia på vei? – Islamistenes intoleranse sprer seg