Nytt

Organisasjonen av islamske stater (OIC) utnevner egen ambassadør og åpner et representativt kontor i Brussel for å bekjempe islamofobi i Europa mer effektivt.

«Kontoret vil gi vesten og islam muligheten til å samarbeide koordinert», sier den tyrkiske generalsekretæren i OIC Ekmeleddin Ihsanoglu*.

OIC`s kontor skal samarbeide med Europaparlamentet og EU-kommisjonen for å utvikle initiativer for interreligiøse- og kulturelle dialoger og innlede kontakter med NGO` er (Nongovernmental Organizations). I følge generalsekretæren i OIC vil det nye Brussel-kontoret være effektivt i «anstrengelsene for å forhindre diskriminering av muslimer og bekjempe anti-islamsk propaganda».

«Selvfølgelig er bekjempelsen av anti-islamsk propaganda en av hovedmålene til kontoret. Interkulturell- og religiøs dialog er prioriteringene til kontoret i Brussel», sier generalsekretæren:

Ihsanoglu, who had talks in Washington this week, will meet with the Belgian minister of foreign affairs in Brussels in the coming days. An agreement regarding the establishment of the OIC office in Brussels will be signed at the meeting.

OIC officials are concerned that most of the actions considered by the public as Islamophobic took place in European countries; thus, the OIC believes better contact with official European institutions and the public is vital.

A cartoon crisis that stemmed from the publishing of cartoons in Denmark insulting the Prophet Muhammad in September 2005 strained relations between Islam and the West. The idea of opening an office in Brussels was explained by Ihsanoglu to European politicians with whom Ihsanoglu negotiated during the cartoon crisis.

The OIC already has offices in New York and Geneva. The new office in Brussels will advance relations between Europe and the Muslim world. «With this office, we can create close institutional cooperation with the member countries of the European Union,»Ihsanoglu said.

OIC arbeider for øvrig aktivt i FN for å få de enkelte medlemstater til å kriminalisere «defamering av religioner», og lyktes i november 2008 i å få FN´s hovedforsamling til å fordømme såkalt «defamation of religions». OIC`s sammenstilling av rasisme og religion er også skrevet inn i den vedtatte slutterklæringen for FN`s antirasistiske konferanse Durban I; en slutterklæring den nylig avholdte Durban II (april 2009) både anerkjenner og henviser til.

Den norske regjeringen ved justisminister Knut Storberget (Ap) og statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) foreslo å innføre en lignende lov i Norge, men måtte trekke forslaget etter massiv kritikk i februar 2009.

Todays Zaman: OIC to open office in Brussels to fight Islamophobia

* Alle rettelser av OIC`s generalsekretærs etternavn er gjort av meg, da navnet inneholder bokstaver MT dessverre «oversetter» til en bestemt rekke tegn. Korrekt stavemåte av etternavnet kan sees ved å klikke på lenken til Today`s Zaman.

Les også

-
-
-
-