Feature

Det må slå regimets menn med den dypeste skrekk: bildene er akkurat som fra sjahens siste dager. BBCs Jon Leyne var nesten målløs: han hadde aldri sett en så stor demonstrasjon. Den strakte seg uten ende i begge retninger, og må ha vært det største Teheran har sett siden revolusjonen.

Det var slik sjahen også falt: når folket går ut på gatene har miltsen og politiet tapt. Da finnes det ingen som kan stoppe dem.

Det er merkelig: diktatorer lærer aldri. Igjen og igjen har det vist seg at folk finner seg i mye, men å bli frastjålet valget og stemmen ser ut til å være noe folk ikke tolererer. Dette er i ferd med å bli et trekk ved vår tid, og uansett hvordan maktkampen i Iran ender, så har folket gitt makthaverne en lærepenge de kommer til å huske.

Demonstrasjonen i dag var så stor at det begynner å spøke for Khamenei og Ahmadinejad. Spørsmålet er hvor stor støtte de har fra resten av eliten. Det kan være folk som Rafsanjani har noe å sette inn. Rafsanjani leder Rådet som har makt og myndighet til å avsette Khameni. Ingen har sett slutten på denne sagaen.