Feature

Kritikerne sto klar til å kaste seg over Barack Obama hvis han hadde fucked up gisselsituasjonen utenfor Somalia. Da det kom til stykket ga Obama grønt lys for å skyte piratene, hvis Richard Phillips liv var i fare. Det var første gang Obama ga en spesifikk ordre om å bruke dødelig makt. Obama ønsket ikke å bli fremstilt som en ny Carter; en som lot kaprerne beholde initiativet og rotet til gisselsituasjonen.

Mr. Obama’s decision to permit Navy Seals to shoot the pirates holding Captain Phillips, if that became necessary to save his life, was the first known order by the new president authorizing deadly force in a specific situation. For Mr. Obama, the episode ended successfully with the precision takedown of three pirates with three bullets and the recovery of Captain Phillips generally unharmed.

Obama uttalte etter befrielsen at USA akter å rydde opp i piratuvesenet, og forventer hjelp fra allierte.

«I want to be very clear that we are resolved to halt the rise of piracy in that region,» Mr. Obama said. «And to achieve that goal, we’re going to have to continue to work with our partners to prevent future attacks. We have to continue to be prepared to confront them when they arise. And we have to ensure that those who commit acts of piracy are held accountable for their crimes.»

Richard Phillips var blitt en amerikansk hero, og hvis Obama ikke hadde levert, hadde det slått tilbake på ham. Obama var ikke i tvil om at Phillips var en amerikansk helt og fortjente å bli reddet.


Obama Signals More Active Response to Piracy Threat