Feature

Kapteinen på «Maersk Alabama», Richard Phillips, ble søndag befridd og tre av de somaliske kaprerne ble drept. En fjerde som har fungert som forhandler, er tatt til fange. Befrielsen ble mottatt med stor glede av mannskapet på «Maersk Alabama». Båten ligger ved kai i Kenya, dit den var på vei med nødhjelp.

Phillips sa seg villig til å være gissel mot at skipet og mannskapet fikk fritt leide av piratene. Han er blitt holdt i livbåt som gikk tom for drivstoff. Piratene forsøkte å forhandle frem løsepenger.

Befrielsen setter flere andre lands opptreden i relieff: Da franske spesialsoldater skulle befri en familie på en seilbåt, ble mannen drept. Da det norske tankskipet «Bow Asir» ble kapret, var det første Norges Rederiforbund snakket om at man måtte avvente krav på løsepenger.

Befrielsen viser også at president Barack Obama kan være tøff når det gjelder. Phillips opptrådte som en amerikansk helt: han ofret seg for mannskapet. Obama holdt sin del av avtalen og sørget for at han ble befridd.