Bordellene i Frankrike opplevde høykonjunktur under okkupasjonen. Det skjedde med en villighet og vellyst som idag volder skam og forlegenhet. Eller er oppmerksomheten rundt den seksuelle kollaborasjonen et uttrykk at dagens mennesker lar seg pirre?

En ny bok av Patrick Buisson, beskriver hvor begeistret fransk sosial elite gikk til sengs med og sosialiserte med tyske offiserer. Deres eksempel gjorde det lettere for damer fra lavere sosiale lag å gå til sengs med fienden.

Flouting a long-running convention of silence on what he calls «horizontal collaboration», Patrick Buisson, the author, describes the Nazi occupation as the «golden age» of the French brothel, chronicling a dramatic growth in prostitution to satisfy German demand.

The book, 1940-1945, Erotic Years, is the second hefty volume in a wide-ranging sexual history of the occupation that one critic last week described as a «magisterial provocation» because of its assault on the myth that life under the Nazi boot was all resistance, hardship and suffering.

Brothels that had been on the verge of closure before the war, as the abolitionist league gained force, enjoyed a dramatic revival as German soldiers poured into France.

Some of the so-called maisons closes were reserved exclusively for officers, whose good looks and gallantry – they would bring chocolates and flowers – won them admirers in a country whose natives were rather less charming with prostitutes.

«I’m almost ashamed to say it,» Fabienne Jamet, a madame at one of the top addresses, is quoted as saying, referring to debauched, champagne-drenched soirées, «but I’ve never had so much fun in my life. Those nights of the occupation were fantastic.»

De tyske soldatene var begeistret for de franske kvinnene, vinen og maten. At begeistringen var gjensidig, har ikke vært anerkjent i samme grad.

Men skjuler oppmerksomheten rundt den seksuelle kollaborasjonen noe annet?

Jonathan Littells bok «De velvillige» solgte utrolige én million eksemplarer i Frankrike. Boken er en orgie i vold og sadisme, og beskriver Holocaust sett med en SS-offisiers øyne. Hva skyldes franskmennenes fascinasjon?


New book lays bare French collaboration with the Nazis