Nytt

To gutter på 15 og 17 år ble fredag tiltalt for å drept en 26 år gammel homofil mann på Kapellgatan i Malmø 20. desember. Ifølge tiltalen var det meningen at de skulle ha sex. I stedet ble mannen drept.

De to guttene er fra Rosengård, og det har vært antydet at drapet hadde sammenheng med mannens homofile legning, dvs. at det har elementer av å være et hatdrap.

I åtalet beskrivs händelseförloppet så här:

«[17-åringen] har under förevändning att han, [15-åringen] och [26-åringen] skulle ha sex placerat sig bakom [26-åringen] i lägenhetens säng. Han har därefter med båda armarna tagit ett kraftigt strypgrepp (inom kampsporter benämnt «Hadaka-Jime»), varvid [26-åringen] ganska omgående förlorat medvetandet.»

Medan 17-åringen fortfarande höll ett kraftigt strypgrepp på 26-åringen ska 15-åringen ha tagit fram något som troligen var en fickkniv som han stack två gånger i den medvetslöse 26-åringens bröst.

När de upptäckte att 26-åringen fortfarande andades, hämtade 17-åringen en kökskniv i köket, lämnade den till 15-åringen och sa till honom att sticka den i 26-åringens bröst, vilket han gjorde. Det var knivsticken som dödade honom.

De två tonårspojkarna stal sedan dator, mobiltelefoner, kamera och kontanter och lämnade lägenheten.

15-åringen och 17-åringen har suttit häktade sedan mitten av januari.

Pojkarna åtalades för mord