Nytt

Den britiske regjeringens nei til at Geert Wilders kan besøke Storbritannia, har utviklet seg til en diplomatisk affære, og et spørsmål om ytringsfrihet.

Så sent som i mai fikk en ledende talsmann for Hizbollah, Ibrahim Mousawi, besøke Storbritannia. Tillatelse ble innvilget av innenriksdepartementet. Nå blir en partileder i et EU-land nektet innreise. Begrunnelsen fra innenriksminister Jacqui Smith var at det kunne forstyrre den sosiale freden. Er da ytringsfriheten redusert til et ordensproblem?

However, a letter from the Home Office to Mr Wilders said that in the view of Miss Smith «your presence in the UK would pose a genuine, present and sufficiently serious threat to one of the fundamental interests of society».

It carried on that Miss Smith was «satisfied that your statements about Muslims and their beliefs, as expressed in your film Fitna and elsewhere, would threaten community harmony and therefore public security in the UK».

Wilders skulle ha vært i London for å vise filmen «Fitna», men besøket ble avlyst da Labours Lord Ahmed truet med å mobilisere 10.000 muslimer til protest. Lord Pearson fant dette så provoserende at han fikk istand en ny visning med debatt i Westminister.

Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen ringte sin britiske kollega, David Milliband, og beklaget seg over utestengelsen.

Wilders sa han akter å dra til London uansett, så får de heller sende ham tilbake i håndjern.

Det hører med til historien av Hizbollah-lederen er nektet innreise til Frankrike og Irland. Han slapp inn for å tale på et møte arrangert av Stop the War-alliansen.

Jacqui Smith’s ban on anti-Muslim Dutch MP triggers diplomatic row with Holland