Feature

Alle som har lest om store slag og militære operasjoner har tenkt på spenningen og frykten soldatene må føle mens de venter. I dette bildet av isrelske soldater lørdag, står anspenthet og konsentrasjon skrevet i ansiktene. Det var ikke en stund preget av overlegenhet, men alvor og sikkert med en klump i maven. Israels hær består for en stor del av reservister. Det er vanlige samfunnsborgere, familiemedlemmer som innkalles. NRKs Sidsel Wold hadde snakket med en famllie som hadde sin eldste sønn i Gaza. -Han er der for for å forsvare oss, sine brødre, og landet, hvis det skjer noe med ham, skjer det også noe med oss, sa faren og måtte se vekk og tørke øynene. Han kunne ikke snakke.

IDF er en av verdens beste hærer fordi de bruker sivile, og fordi hæren er en så uløselig del av det sivile samfunn. I NRK-sjargong kalles den mer eller mindre konsekvent for «krigsmaskinen», men det er ikke det man tenker på når man ser soldatene. De er mennesker. Flere i hærledelsen var faktisk mot bakkeinvasjonen i utgangspunktet.