Den israelske gruppa Monitor NGO, som overvåker arbeidet til NGO’er, konstaterer at flere av dem har lært å bruke internasjonal rett til å hemme eller legge hindringer i veien for israelske myndighetspersoners virke. -Lawfare, kaller man metoden.

Dette bekrefter de verste anelser og spådommer som USA gjorde i forbindelse med Den internasjonale straffedomstolen: At militære og politiske ledere skulle bli stilt til ansvar utenfor landets grenser. Svaret de fikk var at det ikke var noen fare, men virkeligheten sier noe annet.

he report said that since 2001, NGOs have brought several spurious charges against Israel and its leaders; these include the accusations of ‘genocide’ and ‘war crimes’ against Ariel Sharon supported by Badil (Resource Center for Palestinian Residency and Refugee Rights) in the Belgian courts, which «immensely damaged Israel’s international image.

«Meanwhile, cases brought against Major General (res.) Doron Almog and former IDF Chief Shaul Mofaz in the UK courts with the assistance of the NGO Palestinian Center for Human Rights (PCHR) and against former IDF Chief Moshe Ya’alon and Avi former head of the Shin Bet Avi Dichter in the US by PCHR and the Center for Constitutional Rights (CCR), threatened to seriously restrict the movement of Israel’s military leaders,» the study said.

«CCR also accused the company Caterpillar of ‘war crimes’ in the US courts over its sale of equipment to the IDF, which endangered Israel’s foreign trade relations.»

‘Bogus claims against Israel’

According to the watchdog, the anti-Israel campaign through the courts is «worryingly funded by the European Union and a series of mainly European governments.»

During the release of the ‘Lawfare’ study at the Mishkenot Sha’ananim Conference Center, Almog recalled the incident in which he was prevented from entering the UK in 2005 following a petition by PCHR and Yesh Gvul.

«My own experience, as a target of NGO claims through the courts, has made me far more aware of the dangers that NGOs pose. Crucially, this research will alert more people to their motives. It is critical that the State of Israel take note and do everything possible to tackle this dangerous phenomenon,» Almog was quoted by NGO Monitor as saying during the event.

Den israelske NGO peker på et farlig utglidning: først gir media en tendensiøs dekning som over tid skaper en negativ holdning til bestemte israelske politikere og offisielle personer. I neste omgang kan man med bistand fra advokater få hindret dem i å reise utenlands. Det er en vesentlig beskjæring av deres virksomhetsområde. At dette arbeidet skjer med bistand fra EU og europeiske regjeringer, er verdt å merke seg. Det er en type misbruk av internasjonal rett som bare kan slå tilbake på det seriøse arbeidet for menneskerettigheter.


Watchdog: NGOs manipulate judicial systems to demonize Israel

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂