Nytt

En politimann på ledernivå anklager ledelsen i Scotland Yard for å diskriminering og fordommer. Tarique Ghaffur går ut offentlig og anklager leder av Metropoliltan Police, Ian Blair, for å omgi seg med en lukket sirkel av innfødte rådgivere.

Assistant Commissioner Tarique Ghaffur has gone public with a highly damaging legal action against Sir Ian Blair, accusing the Metropolitan Police Commissioner of repeated acts of racial, religious and age discrimination.

Black police leaders and employment lawyers say the alleged discrimination against Mr Ghaffur is not an isolated case but that racism remains widespread in the Metropolitan Police and across the country.

They claim the number of claims filed against the Metropolitan Police has doubled in the past year, with police staff encouraged to come forward by a string of high-profile challenges.

With Scotland Yard responsible for protecting the country from terrorism, policing the capital and protecting the Government and Royal Family, there are now heightened concerns that the dispute with Mr Ghaffur and those that follow his lead will leave the force in a state of near paralysis.

Anklagene om rasisme har en ødeleggende virkningen på politiets ledelse. De politiserer personlige konflikter og gjør dem verdiladede og sensitive. Hvordan kan man vekte hvor mye som er personlige inkompetanse og kulturell bakgrunn? Politiet er kjent som en tradisjonsbunden institusjon.

Leder av foreningene for svarte politifolk sier at det er anmeldt flere saker, fordi bevisstheten om diskriminering er blitt høyere.

Alfred John, chairman of the Metropolitan Police Black Police Association, said members had reported some «shocking» cases of discrimination that suggested little has changed in the force since the Macpherson report into the force’s handling of the Stephen Lawrence murder accused it and the police generally of «institutional racism».
..
He said that an increasing awareness of racism meant discrimination was more subtle and cases tended to relate more to ethnic minority officers encountering «glass ceilings».

«If you take 200 people in the organisation and asked them to chart their careers, you would see that the rate of promotion for ethnic minorities is appallingly slow,» he said.

Men er økte anmeldelser ensbetydende med at økt diskriminering, eller økt sensitivitet? Hvis man senker terskelen for hva som er diskriminering, kan det se ut som om forholdene er blitt verre. «Ingen» vil da spørre hvilken ødeleggende virkning dette har på arbeidsmiljøet. For ikke å snakke om minoritetens tillit til politiet. Det ligger her et instrument som tjenestemenn med minoritetsbakgrunn kan utnytte, hvis man er ærgjerrig nok.

Dermed ikke sagt at ikke Macpherson-rapporten fant kritikkverdige forhold. Men fair representasjon er bare ett kriterium, Høy standard er like viktig. Det kan ikke være slik at feks. pakistanske tjenestemenn føler de har rett til å ta med seg noen av de kollektivistiske praksisene inn i tjenesten, fordi de er minoritet og dermed har større «rett».


Metropolitan Police faces influx of racism claims following Tarique Ghaffur case